Néma csendben figyelte a londoni tömeg, ahogy II. Erzsébet koporsója megérkezett a Buckingham-palotába

2022. szeptember 14. – 06:26

Néma csendben figyelte a londoni tömeg, ahogy II. Erzsébet koporsója megérkezett a Buckingham-palotába
Megérkezik a II. Erzsébet koporsóját szállító autó a Buckingham-palotához – Fotó: Corporal Rebecca Brown / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este megérkezett II. Erzsébet királynő koporsója a Buckingham-palotába a skót főváros Edinburgh-ből, ahol 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten meghalt uralkodó ravatalánál. A koporsót a brit királyi légierő nyugat-londoni támaszpontjára szállították repülővel, ahonnan autóval vitték tovább a palotába. Az úton Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kísérte a koporsót. A Flightradar24 oldal szerint az Edinburgh-ből Londonba tartó repülőutat 4,79 millióan követték online (és még negyedmillióan a YouTube-on), ezzel ez lett a történelem legnagyobb figyelemmel kísért repülőútja (az oldal adatai szerint).

A 20 km-es útvonal mentén a szakadó eső ellenére tízezrek sorakoztak fel, a tömeg néma csendben fogadta az ólomkoporsót szállító autót a palota előtt. Az útvonal mentén szinte végig leállt a forgalom a szemközti oldalon, az emberek az autóikból kiszállva tapssal fejezték ki tiszteletüket a néhai királynő előtt.

II. Erzsébet királynő koporsóját a Buckingham-palotában III. Károly király és felesége, Kamilla fogadta, majd szerda délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. III. Károly király, illetve két fia, Vilmos és Harry hercegek a koporsó mögött sétálva teszik majd meg az utat. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában. A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters
Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters
Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters

A szeptember 19-i temetési szertartást a palotával határos Westminster-apátságban tartják majd. Itt nyugszanak a brit történelem olyan nagyjai, mint Hitvalló Eduárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier, illetve itt házasodott meg és itt koronázták meg a királynőt. A 18. század óta nem rendeztek itt temetési szertartást brit uralkodónak.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor, és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek. A BBC keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!