Jobboldali pártszövetség győzhet Svédországban, amelynek legnagyobb pártja neonáci gyökerekkel rendelkezik

2022. szeptember 12. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon szorosak a szavazati arányok, így végleges eredmény csak szerdán lesz a parlamenti választási eredményekről, miután megszámolták a külföldön leadott szavazatokat is, de azért előzetes eredmények már vannak. Ezek pedig a svéd konzervatív jobboldali pártok győzelmét jelzik a Magdalena Andersson kormányfő vezette baloldali pártszövetség felett. Svédország nyolc parlamenti pártja egy négypárti konzervatív tömbre és a Magdalena Andersson szociáldemokratái által vezetett baloldali tömbre oszlik.

A vasárnap esti exit pollok először az eddigi svéd kormány, a szociáldemokraták és balközép szövetségeseik szűk győzelmét valószínűsítették. De ahogy a szavazatokat megszámolták, az összesítés után viszont fordulat állt be. Több mint 90 százalékos feldolgozottságnál a jobboldali tömb 176 széket szerzett meg a svéd parlament 349 helyéből, így övék a többség. A baloldali blokk pedig 173-mal maradt. A végeredményt még befolyásolhatják a külföldről érkező szavazatok – írja a The Guardian.

Az új kormányban bevándorlásellenes Svéd Demokraták nevű szélsőjobboldali párt jelentős szerepet kaphat, miután a jobboldali pártszövetségben a Mérsékeltek nevű centristákon, a kereszténydemokratákon és a liberálisokon túl ők is részt vettek azért cserébe, ha az új kormány jelentős bevándorlásellenes intézkedéseket hoz majd.

A Svéd Demokraták az 1990-es évek közepén alakult át a svéd neonáci mozgalomból, és azóta is azzal küzdenek, hogy lerázzák magukról a szélsőségesség vádjait. Három évvel ezelőtt azonban a jobbközép mérsékelt párt felkarolta őket, és együttműködést kezdeményezett a szélsőjobboldallal. Az SD növelte szavazatait az elmúlt kilenc általános választáson. Vezetői most miniszteri tisztséget követelnek, de a blokk másik három pártja azt mondta, hogy nem fogja meghívni a pártot a kormányba. Az SD-nek azonban erős pozíciója van, mint a jobb oldal legnagyobb pártja, és a szociáldemokraták után országszerte a második legnagyobb erő. Ez az eredmény befolyásolhatja a kormányalakításra vonatkozó tárgyalásokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!