Jobboldali pártszövetség győzhet Svédországban, amelynek legnagyobb pártja neonáci gyökerekkel rendelkezik

2022. szeptember 12. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon szorosak a szavazati arányok, így végleges eredmény csak szerdán lesz a parlamenti választási eredményekről, miután megszámolták a külföldön leadott szavazatokat is, de azért előzetes eredmények már vannak. Ezek pedig a svéd konzervatív jobboldali pártok győzelmét jelzik a Magdalena Andersson kormányfő vezette baloldali pártszövetség felett. Svédország nyolc parlamenti pártja egy négypárti konzervatív tömbre és a Magdalena Andersson szociáldemokratái által vezetett baloldali tömbre oszlik.

A vasárnap esti exit pollok először az eddigi svéd kormány, a szociáldemokraták és balközép szövetségeseik szűk győzelmét valószínűsítették. De ahogy a szavazatokat megszámolták, az összesítés után viszont fordulat állt be. Több mint 90 százalékos feldolgozottságnál a jobboldali tömb 176 széket szerzett meg a svéd parlament 349 helyéből, így övék a többség. A baloldali blokk pedig 173-mal maradt. A végeredményt még befolyásolhatják a külföldről érkező szavazatok – írja a The Guardian.

Az új kormányban bevándorlásellenes Svéd Demokraták nevű szélsőjobboldali párt jelentős szerepet kaphat, miután a jobboldali pártszövetségben a Mérsékeltek nevű centristákon, a kereszténydemokratákon és a liberálisokon túl ők is részt vettek azért cserébe, ha az új kormány jelentős bevándorlásellenes intézkedéseket hoz majd.

A Svéd Demokraták az 1990-es évek közepén alakult át a svéd neonáci mozgalomból, és azóta is azzal küzdenek, hogy lerázzák magukról a szélsőségesség vádjait. Három évvel ezelőtt azonban a jobbközép mérsékelt párt felkarolta őket, és együttműködést kezdeményezett a szélsőjobboldallal. Az SD növelte szavazatait az elmúlt kilenc általános választáson. Vezetői most miniszteri tisztséget követelnek, de a blokk másik három pártja azt mondta, hogy nem fogja meghívni a pártot a kormányba. Az SD-nek azonban erős pozíciója van, mint a jobb oldal legnagyobb pártja, és a szociáldemokraták után országszerte a második legnagyobb erő. Ez az eredmény befolyásolhatja a kormányalakításra vonatkozó tárgyalásokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!