Megérkezett a II. Erzsébet koporsóját szállító menet Edinburghba

2022. szeptember 11. – 22:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap kora este megérkezett Edinburghba, Skócia fővárosába a II. Erzsébet koporsóját szállító menet, írja az MTI. Az autókonvoj a királyi család nyári rezidenciájáról, a Balmoral kastélyából indult.

Ezzel több mint egyheti búcsúszertartás-sorozat vette kezdetét, amelynek végső aktusaként szeptember 19-én, a London nyugati határában fekvő Windsorban helyezik végső nyugalomra a volt uralkodót.

A királynő koporsóját szállító autó az edinburgh-i Szent Egyed-katedrális mellett halad el útban a Holyroodhouse-palota felé – Fotó: Phil Wilkinson / Pool via Reuters
A királynő koporsóját szállító autó az edinburgh-i Szent Egyed-katedrális mellett halad el útban a Holyroodhouse-palota felé – Fotó: Phil Wilkinson / Pool via Reuters

A koporsó – amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard és Skóciában honos virágok borítanak – csaknem 300 kilométeres, hat és fél órás út után érkezett meg a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába. A konvoj által érintett lakott területeken, településeken és városokban tízezrek sorakoztak fel az útvonal mentén. Edinburghban is hatalmas tömeg várta a menetet.

A Holyroodhouse-ból a koporsót hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák, majd kedden repülőgéppel Anna hercegnő kíséretében Edinburghból Londonba szállítják. A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll majd le. II. Erzsébet koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja, majd szerda délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, hétfőn lesz a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázó templomában. A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!