II. Erzsébet koporsója elhagyta a Balmoral-kastélyt, Edinburgh-ba szállítják

2022. szeptember 11. – 12:18

frissítve

II. Erzsébet koporsója elhagyta a Balmoral-kastélyt, Edinburgh-ba szállítják
A II. Erzsébet brit királynő koporsóját szállító halottaskocsi 2022. szeptember 11-én elindul a skóciai Balmoral kastélyból. – Fotó: Russell Cheyne / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A II. Erzsébet királynő koporsója vasárnap, helyi idő szerint 10 óra után néhány perccel elhagyta Balmoral-kastélyt, hogy Aberdeen, majd Edinburgh felé szállítsák a néhai uralkodót – számolt be a BBC.

Délelőtt 10 órakor a királynő koporsóját egy halottaskocsira helyezték, amivel a skót fővárosba, Edinburgh-ba szállítják. A koporsót a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájának számító Holyroodhouse-palotában helyezik el, majd hétfőn Szent Egyed-székesegyházban tartanak istentiszteletet, amelyen III. Károly király is részt vesz. A Balmoral-kastély személyzetének tagjai a nap folyamán már leróhatták utolsó tiszteletüket, mielőtt a királynő koporsóját elszállították. A kastély dolgozói közül sokan életük jelentős részében a II. Erzsébetnek dolgoztak.

A gyászmenet útvonalán már az indulás előtt órákban is több ezren gyülekeztek. A nagyjából 280 kilométeres út várhatóan körülbelül hat órát vesz igénybe. A hatóságok több százezres tömegre készülnek. A menet Aberdeenshire-en, Aberdeen-en, Anguson és Tayside-on halad majd keresztül, mielőtt Edinburgh-ba érne. Arról, hogy a következő napokban hogy alakul majd II. Erzsébet temetése arról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Emberek sorakoznak az utcán, és várják az Erzsébet brit királynőt szállító menetet, Ballater faluban – Fotó: Hannah Mckay/ Reuters
Emberek sorakoznak az utcán, és várják az Erzsébet brit királynőt szállító menetet, Ballater faluban – Fotó: Hannah Mckay/ Reuters

Csütörtök délután 96 éves korában meghalt II. Erzsébet brit királynő. Az uralkodó halálával gyászidőszak vette kezdetét az Egyesült Királyságban. Szombaton bejelentették, hogy a királynő temetése szeptember 19-én lesz, a gyászszertartását a londoni Westminster-apátságban fogják tartani, majd Windsorban helyezik végső nyugalomra. II. Erzsébet temetésének napja munkaszüneti nap lesz az Egyesült Királyságban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!