UNICEF: Négymillió ukrán iskolás számára bizonytalan az évkezdés

2022. szeptember 2. – 19:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnába látogatott Cathrine Russel, az UNICEF ügyvezető igazgatója, ahol gyerekekkel, szülőkkel és tanárokkal találkozott.

Az ügyvezető igazgató szerint az országban négymillió gyerek számára bizonytalan, hogy elkezdhetik-e az új tanévet.

Ukrajna-szerte iskolák ezrei pusztultak el vagy sérültek meg a háborúban, szeptemberben, az intézmények alig 60 százalékában kezdődhet el újra az oktatás, a többit a kormány nem minősítette biztonságosnak – írja az UNICEF közleménye.

Az UNICEF ezért együttműködik az ukrán állammal az oktatás feltételeinek javításában, hogy minél több diák visszatérhessen az iskolákba.

A szervezet nem csak az ukrajnai, de az országból elmenekült gyerekek beiskolázásban is segítséget nyújt. „Becslések szerint július 31-ig bezárólag 650 ezerre tehető azoknak az országból elmenekült iskoláskorú gyerekeknek a száma, akik még nem tudtak a befogadóországok nemzeti oktatási rendszerébe bekerülni. Az UNICEF a menekült gyerekek csaknem felének biztosított már formális vagy nem formális oktatást és folyamatosan azon dolgozik a kormányokkal és a szülőkkel, hogy biztosítsa az Ukrajnát elhagyni kényszerülő gyerekek beiskolázását, akár csak online formában is” – írják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!