A Gazprom csökkenti a Franciaország legnagyobb gázszolgáltatójának szánt gáz mennyiségét

2022. augusztus 30. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerződéssel kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva csökkenti keddtől az Engie globális energiaszolgáltatónak szánt gáz mennyiségét a Gazprom – írja az MTI. Az orosz energetikai vállalat néhány héttel ezelőtt arról számolt be, hogy az idei első hét és fél hónapban 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre csökkentette a nem FÁK-országokba irányuló gázexportját.

A Franciaország legnagyobb gázszolgáltatójának számító Engie július végén már jelezte, hogy számottevően csökkentette pénzügyi és fizikai függőségét az orosz földgáztól, amely jelenleg beszerzési forrásainak mindössze négy százalékát teszi ki. A vállalatot vezető Catherine MacGregor szerint nincs ok az aggodalomra, az Engie a korábbi intézkedéseinek köszönhetően akkor is el tudja látni ügyfeleit, ha az orosz energetikai vállalat teljesen felfüggeszti a szállítást.

Az Engie – amelynek legnagyobb részvényese csaknem 24 százalékos részesedéssel maga a Francia állam – jelenleg a Sonatrach algériai állami olajtársasággal folytat tárgyalásokat az onnan érkező szállítások növeléséről.

Emmanuelle Vargon, az energiapiaci szabályozási bizottság (CRE) vezetője kedden egy francia rádióadónak azt mondta, hogy a francia gáztárolók töltöttségi szintje jelenleg 91 százalék. A francia kormány azt a célt tűzte ki, hogy november 1-jéig a gáztárolók 100 százalékban megteljenek.

Olivier Véran kormányszóvivő ugyanakkor figyelmeztetett, nem biztos, hogy Franciaország átvészeli a telet a meglévő készletekből, ha az oroszok felfüggesztik a szállítást, vagy ha túl nagy lesz a hazai fogyasztás. Franciaország fogyasztásának 17 százalékát teszi ki az Oroszországból érkező gáz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!