Zelenszkij: Már egymillió tonna gabonát exportáltunk augusztusban

2022. augusztus 27. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak Ukrajnából, mióta augusztus elején újraindult a gabonaszállítás három ukrajnai kikötőből, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében. Azt mondta, hogy már 44 hajó indult el tizenöt országba, a cél pedig az, hogy elérjék havonta a hárommillió tonna gabona kivitelét.

Berakodásra érkezik egy hajó Odessza kikötőjébe 2022. augusztus 24-én – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Berakodásra érkezik egy hajó Odessza kikötőjébe 2022. augusztus 24-én – Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hulusi Akar, a török védelmi minisztérium vezetője pénteken az A-Haber tévécsatornán azt mondta, hogy 36 rakományt szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket, 39 pedig rakodásra indul, írja az MTI.

A háború kezdete óta több mint 20 millió tonna rekedt az országban. Ukrajna és Oroszország július végén egyezett meg Törökországgal és az ENSZ-szel az ukrán tengeri gabonaszállítás újraindításáról. Ukrajna három kikötőjéből, Odesszából, valamint a közelben lévő, kisebb kapacitású Csornomorszkból és Juzsnéből indulhattak el újra a teherhajók. Az orosz-török-ukrán gabonamegállapodásról, és annak várható következményeiről itt írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!