Ukrajna szerint az oroszok a Krím félszigetre szeretnék átirányítani az áramot a zaporizzsjai atomerőműből

2022. augusztus 27. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna szerint Moszkva azt tervezi, hogy az oroszok által 2014-ben annektált Krím félszigetre irányítja át az áramot a zaporizzsjai atomerőműből. Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom már augusztus elején ennek a lehetőségéről beszélt.

Washington csütörtökön óva intett ettől a lépéstől: az amerikai külügyminisztérium szóvivője, „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az áramot átirányítsák a megszállt területekre.

„A villamosenergia, amit Ukrajna megtermel, jogosan hozzá is tartozik.”

A brit védelmi minisztérium szerint műholdfelvételeken az látszik, hogy megnövekedett az orosz csapatok jelenléte a délkelet-ukrajnai erőműnél és páncélozott szállítókocsikat helyeztek el az egyik reaktortól alig 60 méterre.

Az Enerhoatom közleménye szerint péntek délután vissza tudták kapcsolni az országos ellátási hálózatra az atomerőművet, amit működésének negyven évében először csütörtökön állítottak le, a szolgáltató szerint a „megszállók” miatt. Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben. (Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!