Megint tüzérségi támadások voltak a zaporizzsjai atomerőműnél

2022. augusztus 27. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom szerint az orosz erők megint a zaporizzsjai atomerőmű területét lőtték, a károk felmérése folyamatban van. Nem sokkal korábban az orosz védelmi minisztérium vádolta azzal az ukránokat, hogy az elmúlt 24 órában háromszor is tüzérségi támadást hajtottak végre a létesítmény közelében, írja a Guardian.

Az atomerőmű környékéről többször is tüzérségi támadásokról érkeztek hírek az elmúlt hetekben, amiért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője már többször aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt. Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az atomerőmű egy 2022. április 27-én készült képen – Fotó: Ed Jones / AFP
Az atomerőmű egy 2022. április 27-én készült képen – Fotó: Ed Jones / AFP

Grossi a héten azt mondta, csapata „nagyon közel áll” ahhoz, hogy megegyezésre jusson az érdekelt felekkel az erőmű meglátogatásáról, miután az oroszok korábban feltételeket támasztottak. A Wall Street Journal pénteken arról írt forrásaira hivatkozva, hogy a NAÜ ellenőrei „szinte biztosan” felkereshetik az atomerőművet jövő hét elején, de a részletekről még folynak tárgyalások.

Az Enerhoatom közleménye szerint péntek délután részlegesen vissza tudták kapcsolni az országos ellátási hálózatra az atomerőművet. Korábban a közeli szénerőműben keletkezett tűz tönkretette az atomerőművet hálózatba kötő utolsó megmaradt vezetéket, ezután egy ideig a dízelgenerátorok biztosították az áramellátását. Az ukránok szerint Moszkva azt tervezi, hogy az oroszok által 2014-ben annektált Krím félszigetre irányítja át az áramot a zaporizzsjai atomerőműből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!