Megint tüzérségi támadások voltak a zaporizzsjai atomerőműnél

2022. augusztus 27. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom szerint az orosz erők megint a zaporizzsjai atomerőmű területét lőtték, a károk felmérése folyamatban van. Nem sokkal korábban az orosz védelmi minisztérium vádolta azzal az ukránokat, hogy az elmúlt 24 órában háromszor is tüzérségi támadást hajtottak végre a létesítmény közelében, írja a Guardian.

Az atomerőmű környékéről többször is tüzérségi támadásokról érkeztek hírek az elmúlt hetekben, amiért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője már többször aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt. Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az atomerőmű egy 2022. április 27-én készült képen – Fotó: Ed Jones / AFP
Az atomerőmű egy 2022. április 27-én készült képen – Fotó: Ed Jones / AFP

Grossi a héten azt mondta, csapata „nagyon közel áll” ahhoz, hogy megegyezésre jusson az érdekelt felekkel az erőmű meglátogatásáról, miután az oroszok korábban feltételeket támasztottak. A Wall Street Journal pénteken arról írt forrásaira hivatkozva, hogy a NAÜ ellenőrei „szinte biztosan” felkereshetik az atomerőművet jövő hét elején, de a részletekről még folynak tárgyalások.

Az Enerhoatom közleménye szerint péntek délután részlegesen vissza tudták kapcsolni az országos ellátási hálózatra az atomerőművet. Korábban a közeli szénerőműben keletkezett tűz tönkretette az atomerőművet hálózatba kötő utolsó megmaradt vezetéket, ezután egy ideig a dízelgenerátorok biztosították az áramellátását. Az ukránok szerint Moszkva azt tervezi, hogy az oroszok által 2014-ben annektált Krím félszigetre irányítja át az áramot a zaporizzsjai atomerőműből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!