Fennáll a radioaktív szivárgás veszélye a zaporizzsjai atomerőműben

2022. augusztus 27. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Fennáll a radioaktív szivárgás veszélye a zaporizzsjai atomerőműben, közölte az ukrán állami energetikai szolgáltató arra figyelmeztetve, hogy az erőmű „a sugár- és tűzvédelmi előírásokat megsértésének kockázatával működik”.

Az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán többször is tűz alá vették atomerőmű területét – közölte az Energoatom. Közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy az támadások következtében az erőmű infrastruktúrája megsérült, fennáll a hidrogénszivárgás és a radioaktív anyagok levegőbe jutásának kockázata, valamint magas a tűzveszély.

Az erőmű ukrán személyzete továbbra is végzi a munkáját és mindent megtesz, a biztonság érdekében, valamint igyekszik felszámolni a károkat. Az Energoatom szerint az orosz hadsereg a nemzetközi misszió közelgő látogatása miatt egyre fokozza a nyomást az erőmű dolgozóin. Igyekeznek meggátolni őket abban, hogy nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat, miszerint az oroszok katonai bázisként használják a létesítményt.

Az orosz védelmi minisztérium ellenben azt állította, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán csapatok háromszor is lőtték az állomás területét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!