5,76 milliárd dollárért vesz fegyvereket Lengyelország dél-koreai gyártóktól

2022. augusztus 27. – 17:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két dél-koreai vállalat 5,76 milliárd dolláros (nagyjából 2400 milliárd forint) szerződést írt alá Lengyelországgal harckocsik és tarackok eladásáról, miután Varsó elhatározta, hogy növeli fegyverimportját az oroszokkal fennálló feszültségek miatt – közölte szombaton Szöul.

A Hyundai Rotem K2 Black Panther harckocsikat, a Hanwha Defense pedig K9 tarackokat küld Lengyelországba. A felek nem közölték a teljes üzlet értékét, de

a dél-koreai média szerint elérheti akár a 15 milliárd dollárt (6200 milliárd forintot) is.

A májusban hivatalba lépett dél-koreai elnök, Jun Szogjol azt ígérte, hogy erősíti a biztonsági együttműködést a demokrácia és a piacgazdaság mellett elkötelezett európai országokkal, egyben fellendíti országa hadiparát is. Jun volt az első dél-koreai vezető, aki megfigyelőként részt vett a NATO júniusi spanyolországi csúcstalálkozóján.

K2 Black Panther – Fotó: Republic of Korea Armed Forces
K2 Black Panther – Fotó: Republic of Korea Armed Forces

Lengyelország az üzlet keretében 180 darab K2 harckocsi, pontosan meg nem határozott számú ágyú és 48 FA-50 vadászrepülőgép megvásárlásáról állapodott meg. A péntekenen szignált szerződés az első részletre vonatkozik, a repülőgépekre vonatkozó megállapodás aláírása szeptemberben várható.

Az ukrajnai invázió félelmet keltett a volt keleti blokk számos országában. A NATO-tag Lengyelország úgy határozott, hogy katonai kiadásait a GDP 3 százalékára növeli, hadseregének létszámát pedig több mint kétszeresére, írja a Reuters.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!