42 ország meteorológusai szolidarítanak a kirúgott OMSZ-vezetőkkel

2022. augusztus 25. – 15:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már 42 ország 65 meteorológusa fejezte ki szolidaritását az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felmentett vezetőivel. A Climate Without Borders nevű nemzetközi szervezet nyílt levelét többek között az osztrák, az olasz, a német és a spanyol közszolgálati csatornák meteorológusai is aláírták.

A Facebook-oldalukon megosztott közleményt azzal kezdik:

„Általában a szélsőséges időjárásról szoktunk beszámolni a követőinknek. Most azonban nem egy légköri jelenség sokkolta a szervezetet, hanem az a hír, hogy két magyar kollégánk is elvesztette az állását, egyszerűen azért, mert jól végezték a munkájukat.”

A posztban kifejtik, hogy meteorológusként feladatuk az emberek védelme, és amikor a magyar kollégák jó esélyt láttak arra, hogy az időjárás kedvezőtlenre fordul, azt tették, amit minden más meteorológus is tett volna. Figyelmeztették az embereket a veszélyre. Azt is hozzáteszik, hogy bár az előrejelzés módszere és technikája sokat fejlődött, kevés olyan kaotikus rendszer létezik a világon, mint az időjárás.

„Előfordul, hogy néha a legkevésbé valószínű forgatókönyv jön be – mint szombaton Budapesten –, és azok, akik szeretnének biztosra menni, azzal vádolnak minket, hogy tévedtünk”

– olvasható a közleményben. Hozzáteszik, hogy az embereknek egyre nagyobbak az elvárásaik a meteorológusokkal szemben, ami persze érthető, hiszen tudni akarják, hogy hol milyen időjárásra lehet számítani. Ugyanakkor az időjárás sokszor kiszámíthatatlan, amin az egyre súlyosbodó klímaválság és éghajlatváltozás sem segít. A bejegyzés híre az Országos Meteorológiai Szolgálathoz is elért, akik „#BelieveInScience” hozzászólással reagáltak a Climate Without Borders bejegyzésére.

Augusztus 20-án az operatív törzs az OMSZ előrejelzéseit figyelembe véve a tűzijáték elhalasztásáról döntött, majd miután nem volt 20-án este vihar, először a teljes kormánymédia támadta a meteorológiai szolgálatot, hogy hibás előrejelzésük miatt kellett elhalasztani a tűzijátékot, majd Palkovics László technológiai és ipari miniszter kirúgta a szervezet két vezetőjét is. Válaszul az OMSZ 17 vezetője közös közleményben tiltakozott a kirúgások ellen, szerintük már augusztus 19-től politikai nyomásgyakorlás érte a szervezetet.

Palkovics László és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta ezek után, az OMSZ vezetőit nem a tűzijáték miatt rúgták ki, az csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban, miután a korábbi előrejelzéseik is hagytak kívánnivalót maguk után, bár erről semmilyen konkrétumokat nem mondtak. A Telexnek adott interjújában az egyik kirúgott vezető, Horváth Gyula azt mondta, ő most hallott először arról, hogy a kormány elégedetlen a munkájukkal. Az OMSZ új, ideiglenes elnöke Hanyecz László gazdasági elnökhelyettes lesz.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!