IDEA Intézet: Négyszer annyi Fidesz-szavazó gondolja, hogy Ukrajna felelős a háborúért, mint ahány azt, hogy Oroszország

2022. augusztus 22. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az IDEA Intézet kutatása szerint a kormánypárti szavazók többsége (49%) az Egyesült Államokat okolja a háborúért, és csak 3 százalékuk teszi felelőssé Oroszországot, amely államot az EU egységesen agresszorként kezel – közölte legfrissebb kutatási eredményeit a közvélemény-kutató. Ellenzéki szavazók esetében Ukrajna vagy az USA kevéssé szerepelnek a felelősök megnevezése között, olvasható a kutatásban.

A 24.hu-n megjelent kutatás szerint a legtöbben az ellenzéki összefogás szimpatizánsai közül (64%) teszik felelőssé az oroszokat a háborúért, és amiért még mindig nem sikerült békét kötni (61%). A Fidesz és a Mi Hazánk választói elsősorban az Egyesült Államokat gondolják felelősnek a háborúért, hozzátéve, hogy

négyszer annyi Fidesz-szavazó gondolja, hogy Ukrajna felelős a háborúért (12 százalék), mint ahányan azt mondják, hogy Oroszország (3 százalék).

A különböző pártok hívei egyetértenek abban, hogy az EU rosszabb helyzetbe került az orosz–ukrán háború miatt: a legnagyobb arányban a Mi Hazánk szavazói (70 százalék) látják úgy, hogy romlott az unió pozíciója.

A különböző pártpreferenciákkal rendelkező választók között a háborúval kapcsolatos félelmek kapcsán is konszenzus van: legtöbben a növekvő megélhetési költségeket és az elszabaduló energiaárakat érzik a leginkább aggályosnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!