Legalább 12 halálos áldozata van az Európában pusztító viharoknak

2022. augusztus 19. – 15:59

frissítve

Legalább 12 halálos áldozata van az Európában pusztító viharoknak
Egy kidőlt villanyoszlop fekszik egy mezőn a délkelet-ausztriai Stájerországban található Weisskirchenben 2022. augusztus 18-án – Fotó: MARKUS ANGERER / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hetekig tartó hőhullám után a közelmúltban több vihar is pusztított Európa középső és déli részein. A BBC azt írja, hogy eddig legalább tizenketten vesztették életüket a viharok miatt, köztük három gyerek. A legtöbb halálos esetet Ausztriából, Olaszországból és Korzikáról jelentették, a cikk szerint legtöbben úgy haltak meg, hogy rájuk dőlt egy fa.

Olaszországban egy férfi és nő halt meg a kidőlő fák miatt Toszkána régiójában. Szintén ebben a régióban és az északabbra fekvő Liguriai régióban több strandot is tönkre tettek a viharok. A toszkán régió egyik regionális vezetője, Eugenio Giani egy videót is közétett Twitteren, amin az látható, hogy egy Piombinóban felálított óriáskerék a nagy szél miatt irányíthatatlanná vált:


A BBC cikke szerint erős szél söpört végig Velencén is, ami a Szent Márk téren álló bazilika harangtornyát is megrongálta, a cikk szerint a torony több téglája is elmozdult a helyéről.

A viharok nem kíméltek a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetét sem, ahol a 224 km/h-s széllökések fákat döntöttek ki és mobilházakat rongáltak meg csütörtök reggel. A helyi hatóságok szerint egy 13 éves gyerekkel, és egy 46 éves férfival is kidőlő fa végzett. Egy 70-es éveiben járó nő pedig akkor vesztette életét, amikor autóját egy tengerparti kunyhó teteje találta el. Két másik ember, egy 62 éves halász és egy 60 éves kajakozó nő pedig még a tengeren halt meg, nem értek partot a vihar előtt. Franciaország belügyminisztere, Gérald Darmanin azt mondta, hogy a csütörtöki viharnak eddig húsz sebelsültje van, köztük négy súlyos. A sziget különböző kempingjeiből 13 000 embert evakuáltak. Franciaország más, déli területein több áramkimaradás is volt, Marseille-ben pedig az a heves esőzések árasztották el az utcákat.

A korzikai Sagone kempingben emberek szedik össze megmaradt holmijaikat és sátraikat. A kempingben egy fa egy bungalóra dőlt, és egy embert megölt 2022. augusztus 18-án – Fotó: Pascal Pochard-Casabianca / AFP
A korzikai Sagone kempingben emberek szedik össze megmaradt holmijaikat és sátraikat. A kempingben egy fa egy bungalóra dőlt, és egy embert megölt 2022. augusztus 18-án – Fotó: Pascal Pochard-Casabianca / AFP

Ausztriában a Karintiai tóvidékre csapott le a napokban egy vihar. Wolfsberg körzetében két négy és egy nyolc éves kislány vesztette életét, mikor kidőlt egy fa. A helyi a polgármester szerint a körzet úgy nézett ki, mint egy csatatér, mikor a vihar lecsapott. Szintén kidőlő fa okozta másik három nő halálát Ausztria egy másik tartományában. Az osztrák hatóságok 13 sérültről számoltak be, közülük öt gyerek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!