Putyin: A Nyugat NATO-hoz hasonló rendszert akar kiterjeszteni az ázsiai csendes-óceáni térségre

2022. augusztus 16. – 12:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról beszélt egy moszkvai biztonsági konferencián, hogy Oroszországnak nincs szüksége arra, hogy atomfegyvert vessen be Ukrajnában. Sojgu a Reuters beszámolója szerint arra is utalt, hogy az ukrán katonai műveleteket az Egyesült Államok és a britek tervezhetik meg, a NATO pedig többször is növelte csapatai létszámát Közép- és Kelet-Európában.

Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin érkezik a konferenciára 2022. augusztus 15-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP
Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin érkezik a konferenciára 2022. augusztus 15-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban a nyitóbeszédében pedig azt mondta, hogy szerinte a nyugati országok ki akarnak terjeszteni egy NATO-hoz hasonló rendszert az ázsiai csendes-óceáni térségre. Putyin Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatását „gondosan megtervezett provokációnak” nevezte. Moszkva már a látogatás idején is jelezte, hogy kiáll a pekingi álláspont mellett.

25 éve nem járt a házelnökhöz hasonlóan magas rangú amerikai politikus Tajvanon. Kína huszonhat éve nem látott tengeri és légi erődemonstrációval reagált. Vasárnap egy újabb, öttagú amerikai delegáció utazott a szigetre, hogy megerősítsék Tajvant abban, hogy az Egyesült Államok támogatja. A Tajvan körüli helyzetről itt írtunk bővebben. (Reuters)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!