Az oroszok szabotázsról beszélnek, miközben újabb krími robbanásokról érkeznek hírek

2022. augusztus 16. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban írtunk arról, hogy az oroszok szerint robbanások voltak egy lőszerraktárnál a Krímben, az orosz védelmi minisztérium most szabotázsnak nevezte a történteket. Azt is hozzátették, hogy elektromos hálózatok, vasút és lakóházak is megrongálódtak. A helyi vezetés szerint két ember megsérült. Korábban arról is lehetett látni felvételeket, hogy lángolt egy elektromos alállomás. A BBC szerint a Kommerszant orosz lap forrásai alapján később egy Szimferopoltól délre lévő orosz bázisnál is robbanásokat lehetett hallani és füst szállt a magasba.

Az ukrán erők nem erősítették meg, de nem is tagadták, hogy ők követtek volna el támadást. Mihajlo Podoljak elnöki főtanácsadó azonban korábban azt írta a Twitterén, hogy „a Krím félsziget a Fekete-tengerről, a hegyekről, a kikapcsolódásról és a turizmusról szól, de az oroszok által megszállt Krímben nagy kockázata van a raktárak felrobbanásának, valamint a betolakodók és a tolvajok elhalálozásának. A terület demilitarizálása folyamatban van.” A demilitarizáció folytatásáról beszélt Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke is.

Jurij Ignat, az ukrán légierő egyik szóvivője pedig sokatmondóan arról beszélt, hogy az oroszok nem követték a tűzvédelmi előírásokat. Azt is mondta, hogy a maguk részéről elégedettek, mivel olyan helyen történtek a robbanások, ahol az oroszok helikoptereket és más felszerelést tároltak.

A mostani történések előzménye, hogy augusztus 9-én hatalmas robbanások rázták meg a Krím félszigeten lévő szaki légibázist. A műholdfelvételek alapján legalább nyolc orosz harci repülőgép megsérült vagy megsemmisült. Az oroszok hivatalos magyarázata szerint lőszerrobbanás történt a Novofedorivka városához közeli bázison. Az ukrán védelmi minisztérium utána azt közölte: nem tudják, mi okozhatta a robbanást, de azt javasolták, hogy az emberek figyeljenek a dohányzást tiltó táblákra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!