Az oroszok szabotázsról beszélnek, miközben újabb krími robbanásokról érkeznek hírek

2022. augusztus 16. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban írtunk arról, hogy az oroszok szerint robbanások voltak egy lőszerraktárnál a Krímben, az orosz védelmi minisztérium most szabotázsnak nevezte a történteket. Azt is hozzátették, hogy elektromos hálózatok, vasút és lakóházak is megrongálódtak. A helyi vezetés szerint két ember megsérült. Korábban arról is lehetett látni felvételeket, hogy lángolt egy elektromos alállomás. A BBC szerint a Kommerszant orosz lap forrásai alapján később egy Szimferopoltól délre lévő orosz bázisnál is robbanásokat lehetett hallani és füst szállt a magasba.

Az ukrán erők nem erősítették meg, de nem is tagadták, hogy ők követtek volna el támadást. Mihajlo Podoljak elnöki főtanácsadó azonban korábban azt írta a Twitterén, hogy „a Krím félsziget a Fekete-tengerről, a hegyekről, a kikapcsolódásról és a turizmusról szól, de az oroszok által megszállt Krímben nagy kockázata van a raktárak felrobbanásának, valamint a betolakodók és a tolvajok elhalálozásának. A terület demilitarizálása folyamatban van.” A demilitarizáció folytatásáról beszélt Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke is.

Jurij Ignat, az ukrán légierő egyik szóvivője pedig sokatmondóan arról beszélt, hogy az oroszok nem követték a tűzvédelmi előírásokat. Azt is mondta, hogy a maguk részéről elégedettek, mivel olyan helyen történtek a robbanások, ahol az oroszok helikoptereket és más felszerelést tároltak.

A mostani történések előzménye, hogy augusztus 9-én hatalmas robbanások rázták meg a Krím félszigeten lévő szaki légibázist. A műholdfelvételek alapján legalább nyolc orosz harci repülőgép megsérült vagy megsemmisült. Az oroszok hivatalos magyarázata szerint lőszerrobbanás történt a Novofedorivka városához közeli bázison. Az ukrán védelmi minisztérium utána azt közölte: nem tudják, mi okozhatta a robbanást, de azt javasolták, hogy az emberek figyeljenek a dohányzást tiltó táblákra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!