Elindult az ukrajnai gabonával az Afrikába élelmiszersegélyt szállító hajó

2022. augusztus 16. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

Kifutott a Brave Commander nevű hajó Pivdennyi kikötőjéből, miután befejezték a 23 ezer tonna búza berakodását. A libanoni zászló alatt Etiópiába tartó hajó az ENSZ égisze alatt az első humanitárius élelmiszersegély-szállítmány Afrikába Ukrajnából a háború kezdete óta. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter szerint a hajó két hét múlva érkezhet meg Etiópiába.

Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Azt is bejelentették, hogy további öt hajó indult útnak ukrán kikötőkből kukoricával és búzával megrakodva. Július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében. A megállapodásról és annak vetületeiről itt írtunk részletesen.

Az ukrán kikötők blokádja miatt több mint húszmillió gabona rekedt az országban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Ukrajnának kevesebb mint két hét alatt sikerült három kikötőből ugyanannyi gabonát exportálnia, mint amennyit egész júliusban közúton. Ukrajna reméli, hogy a közeljövőben havi 3 millió tonna fölé tudja növelni tengeri exportját gabonából és más mezőgazdasági termékekből. (Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!