A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint nagyon is valós kockázat az atomkatasztrófa Zaporizzsjában

2022. augusztus 7. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Bármilyen katonai tűzerő, amely a létesítményre irányul vagy onnan érkezik, játék a tűzzel, amelynek katasztrofális következményei lehetnek”

– mondta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, aki szerint a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcokban benne van „a nukleáris katasztrófa nagyon is valós kockázata, amely veszélyeztetheti a közegészségügyet és a környezetet Ukrajnában és azon túl is”.

A Zaporizzsai területen található Enerhodar városában álló erőművet még márciusban foglalták el az oroszok, akik megtartották ott az ukrán személyzetet, de az utóbbi időben egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a létesítmény a harcok kereszttüzébe kerül. Az oroszok szabadon lőhetnek a atomerőműbe telepített rakétavetőikkel, hiszen senki nem akar egy nukleáris katasztrófát kockáztatni a válaszcsapással. Amíg tartanak az orosz készletek, az erőddé váló erőmű lényegében bevehetetlen, pedig stratégiailag fontos területen van a déli ukrán ellentámadás szempontjából. Az erőmű helyzetéről és stratégiai jelentőségéről itt írtunk részletesen.

A napokban lövések érték az erőművet, amivel a szembenálló felek egymást vádolják. Az EU szerint Oroszország súlyosan megsérti a nukleáris biztonsági szabályokat.

„Annak érdekében, hogy megvédjük az embereket Ukrajnában és máshol egy esetleges nukleáris balesettől, mindannyiunknak félre kell tennünk a nézeteltéréseinket, és cselekednünk kell, mégpedig most. A NAÜ készen áll” – mondta Grossi.

(BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!