Ferenc pápa Kijevbe látogathat, a brit hírszezés szerint új szakaszába lép a háború

2022. augusztus 6. – 09:32

frissítve

Ferenc pápa Kijevbe látogathat, a brit hírszezés szerint új szakaszába lép a háború
Lebombázott lakóház Donyeck régióban – Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ukrajna vatikáni nagykövete szerint Ferenc pápa szeptemberben Kijevbe látogathat.
  • Hiába ellenezte az Amnesty jelentésének közzétételét, ezért távozott a szervezet ukrajnai vezetője.
  • A kétmilliós Észak-Macedónia tankokat és repülőgépeket szállít Ukrajnának.
  • Az EU szerint Oroszország súlyosan megsérti a nukleáris biztonsági szabályokat.
  • Nyolcszorosára nőtt Ukrajnában a házasságok száma a háború alatt.
  • Bahmutban vannak most a leghevesebb harcok.
  • Mikolajivban kijárási tilalmat rendeltek el.
  • A brit hírszerzés szerint új szakaszába lép a háború.
  • Zelenszkij szerint az oroszok felelősek a zaporizzsjai atomerőműt ért lövésekért.

„Ukrajna minél előbb találkozni akar, és üdvözölni akarja a Szentatyát, akár még kazahsztáni látogatása előtt” – írta Ukrajna diplomáciai képviselője Twitteren. Andrij Juras szerint Ferenc pápa látogatására már azelőtt sor kerülhet, hogy az egyházfő szeptember 13-án Kazahsztánba utazik, ahol részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán. Bővebben itt.

Az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője nézeteltérésre hivatkozva kilépett az emberi jogi szervezetből. Oksana Pokalcsuk pénteken este a Facebookon közölte, hogy lemond, mivel ellenezte a szervezet Ukrajnáról szóló jelentésének közzétételét, de utólag már nem tudja elérni, hogy azt megváltoztassák vagy töröljék.

Az Amnesty International szerint az ukrán hadvezetés megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy lakott területen, például iskolákban és kórházakban alakítanak ki katonai bázisokat vagy helyeznek el fegyvereket. Jelentésükben azt írták, hogy Donbasz, Harkiv és Mikolajiv környékén összesen 19 olyan települést találtak, ahol bizonyíthatóan ilyesmi történt.

Az Amnesty ukrajnai irodájának vezetője, Okszana Pokalcsuk pénteken azt mondta, hogy az Amnesty figyelmen kívül hagyta kérését, hogy ne tegyék közzé a jelentést. Hozzátette, hogy az Amnesty ukrajnai irodája nem fordítja le a jelentést ukrán nyelvre, és nem tölti fel az anyagot az ukrán honlapjára.

Pokalcsuk szerint az emberi jogi csoport jelentése akaratlanul is „olyan hangvételűre sikerült, mintha támogatná az invázió orosz narratíváját, így a civilek védelme helyett az orosz propaganda eszközévé vált” – írta, hozzátéve, hogy „Fáj beismerni, de nem értettünk egyet az Amnesty International vezetésével az értékek tekintetében. Ezért döntöttem úgy, hogy elhagyom a szervezetet”.

Pokalcsuk lemondásával kapcsolatban az Amnesty sajnálatát fejezte ki.

A kis balkáni ország, a kétmilliós Észak-Macedónia tankokat és repülőgépeket szállít Ukrajnának – erősítette meg Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. Korábban már szó volt arról, hogy Észak-Macedónia régi szovjet harckocsikat szállítana, de repülőgépekről eddig még nem esett szó.

„Sok nemzet – köztük Észak-Macedónia – ma több bátorságot mutat, mint egyes G20-as országok”

– kommentálta a döntést Podoljak. A hírek szerint négy Szuhoj Szu–25 sugárhajtású repülőgépről van szó, ráadásul olyan gépekről, amiket 2001-ben vásároltak Ukrajnától, 2004 óta pedig eladásra várnak. A macedón hatóságok július végén adtak át T-72-es harckocsikat Ukrajnának, a köztársaság egyetlen harckocsizászlóalját az átadás után feloszlatták.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren ítélte el a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos orosz lépéseket, a következőket írva: „Ez a nukleáris biztonsági szabályok súlyos és felelőtlen megsértése, és újabb példa arra, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi normákat”.

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Energoatom az erőművet „komoly kockázatúnak” minősítette. Pénteken tüzérségi lövések érték a zaporizzsjai atomerőművet, a szemben álló felek azóta egymást vádolják.

(Guardian)

Kijevben az orosz invázió első öt hónapja alatt 9120 házasságot kötöttek, ami több mint nyolcszoros növekedés a 2021-es év azonos időszakához képest. Júliusban például volt olyan nap is az egyik kijevi anyakönyvi hivatalban, amikor több mint 40 pár kötött házasságot, írja a Sky News.

De mi lehet az oka ennek az ugrásszerű növekedésnek? Bármilyen furcsának is tűnik elsőre, a háborús időszakokban ez egy teljesen megszokott tendencia: ha az emberek bizonytalanok a jövőjüket illetően, hajlamosabbak az élet fontos dolgaira fókuszálni. A második világháború közepén, 1942-ben az Egyesült Államokban például 1,8 millió esküvőt tartottak, ami 83%-os növekedést jelentett az azt megelőző évtizedhez képest.

Fotó: AFP Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP

Az ukrán párok ráadásul kihasználják azt is, hogy egyszerűsödött a házasságok megkötésének folyamata is, már nincs szükség előzetes regisztrációra, elég az oltár elé fáradni, és össze is adják őket. Sokakat az is a házassági kötelék felé terel, hogy bármelyik pillanatban indulniuk kell a frontra.

Az ukrán vezérkar tudatta, hogy Bahmut városában vannak szombaton a legkomolyabb harcok. A Donyecktől 80, Luhanszktól 120 kilométerre fekvő várost az oroszok már pénteken is lőtték, az oroszbarát szakadárok is megerősítették ezt a tényt. (Sky)

Bahmuti lakóház a támadás után – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency
Bahmuti lakóház a támadás után – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency

Nagy felháborodást váltott ki, amikor a török Fenerbahce az ukrán Dinamo Kijevvel találkozott a Bajnokok Ligájában, és az isztambuli drukkerek Vlagyimir Putyin orosz elnököt éltették. Az európai szövetség (UEFA) most tárgyalta ezt a július végi esetet, és a Fener megúszta 50 ezer eurós pénzbírsággal. A pontos határozat úgy szól, hogy szektorbezárást is kaptak a törökök, de ezt két évre felfüggesztették. A Dinamo továbbra is versenyben van a BL-főtábláért.

Az ukrán fegyveres erők közlése szerint egy Orlan 30-as orosz drónt semmisítettek meg, ami egy meglehetősen ritka változat. Az orosz hadsereg ennek a típusnak a 10-es változatát használja elsősorban, de ez a továbbfejlesztett típus magasabban tud repülni, és akár 170 km/h sebességre is képes valamint 8 kilós rakományt is magával tud vinni, és lézerrel méri be a célpontját.

A dél-ukrajnai városban szigorú, kétnapos kijárási tilalmat vezettek be, hogy felderítsék, kik segítik az orosz csapatokat. Vitalij Kim regionális kormányzó elmondta, hogy a múlt héten négy embert tartóztattak le, de ennél több kollaboránsra gyanakodnak.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőttek a város elleni támadások, és a pénteki rakétatámadás után még a tüzekkel küzdenek. Az oroszok pénteken ebédidő után lőtték Mikolajivot, jelentős károkat okoztak, halálos áldozatokról egyelőre nem jött hír, de legalább kilencen megsérültek. Az oroszok által elfoglalt Herszon 50 kilométerre található Mikolajivtól, ahonnan a rakéták érkeztek. (Sky)

Az orosz haderő átcsoportosításáról írt a brit védelmi minisztérium. Információik szerint a katonai teherautók, a tankok, és a tüzérség Donbász felől délnyugatra indult meg, mostantól a Zaporizzsjától Herszonig tartó 350 kilométeres szakaszon, a Dnyepr folyóval párhuzamosan fogják bevetni az egységeiket.

800 és 1000 fő közötti zászlóaljat csoportosítottak a Krímbe, hogy azok onnan segítsék a már Herszonban lévő orosz katonákat. Az ukránok eközben arra összpontosítanak, hogy az orosz csapatok közti összeköttetést meghiúsítsák, ezért hidakat és lőszerraktárakat vesznek célba.

Pénteken tüzérségi lövések érték a zaporizzsjai atomerőművet, amiért a szembenálló felek egymást vádolják, a támadás után az orosz védelmi minisztérium közölte: kis híja volt, hogy az ukrán erők lövései miatt radioaktív szennyezőanyag kerül a környezetbe.

Megszólalt ukrajna miniszterelnöke is, aki mindennek az ellentétét állítja, az oroszokat tette felelőssé az atomerőművet és környékét ért lövések miatt, terrorcselekménnyé minősítve azt.

Az erőművet március elején foglalták el az orosz erők, akárcsak a közeli Enerhodar városát, amit Moszkva által kinevezett vezetés irányít, az erőműben azonban továbbra is ukrán szakemberek dolgoznak.

Az ukrán állami atomenergiaipari vállalat, az Energoatom pénteken azt közölte, hogy az orosz hadsereg lövései eltalálták az erőművet, de az továbbra is működik, és

nincs radioaktív sugárzás.

(CNN)

Az előző napi közvetítésünket ide kattintva tudják visszanézni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!