Hiába ellenezte az Amnesty jelentésének közzétételét, ezért távozott a szervezet ukrajnai vezetője

2022. augusztus 6. – 19:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International ukrajnai irodájának vezetője nézeteltérésre hivatkozva kilépett az emberi jogi szervezetből. Oksana Pokalcsuk pénteken este a Facebookon közölte, hogy lemond, mivel ellenezte a szervezet Ukrajnáról szóló jelentésének közzétételét, de utólag már nem tudja elérni, hogy azt megváltoztassák vagy töröljék.

Az Amnesty International szerint az ukrán hadvezetés megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy lakott területen, például iskolákban és kórházakban alakítanak ki katonai bázisokat vagy helyeznek el fegyvereket. Jelentésükben azt írták, hogy Donbasz, Harkiv és Mikolajiv környékén összesen 19 olyan települést találtak, ahol bizonyíthatóan ilyesmi történt.

Az Amnesty ukrajnai irodájának vezetője, Okszana Pokalcsuk pénteken azt mondta, hogy az Amnesty figyelmen kívül hagyta kérését, hogy ne tegyék közzé a jelentést. Hozzátette, hogy az Amnesty ukrajnai irodája nem fordítja le a jelentést ukrán nyelvre, és nem tölti fel az anyagot az ukrán honlapjára.

Pokalcsuk szerint az emberi jogi csoport jelentése akaratlanul is „olyan hangvételűre sikerült, mintha támogatná az invázió orosz narratíváját, így a civilek védelme helyett az orosz propaganda eszközévé vált” – írta, hozzátéve, hogy „Fáj beismerni, de nem értettünk egyet az Amnesty International vezetésével az értékek tekintetében. Ezért döntöttem úgy, hogy elhagyom a szervezetet”.

Pokalcsuk lemondásával kapcsolatban az Amnesty sajnálatát fejezte ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!