Egy brazil lap szerint Szijjártó arról érdeklődött, hogyan segíthetné a magyar kormány Bolsonaro újraválasztását

2022. július 29. – 16:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Folha de São Paolo brazil lap által megszerzett feljegyzések szerint Szijjártó Péter egy júliusi londoni találkozón részben azzal a céllal kezdeményezett kétoldalú találkozót Cristiane Britto brazil miniszterrel, hogy felajánlja segítségét Jair Bolsonarónak az őszi elnökválasztási kampányban.

A magyar külügyi és külgazdasági miniszter egy vallásszabadságról rendezett nemzetközi konferencián vett részt, amikor személyes megbeszélést kezdeményezett a nőkért, családokért és az emberi jogokért felelős tárcavezetővel. Ezen a miniszter belső használatra szánt jelentése szerint a két tárcavezető eszmét cserélt az amerikai és a kolumbiai abortuszellenes bírósági döntésekről, a Magyarország és Brazília által egyaránt elutasított ENSZ Migrációs Paktumról, Szijjártó pedig megosztotta kollégájával félelmeit, hogy a hivatalos nemváltás németországi egyszerűsítése könnyen elterjedhet egész Nyugat-Európában. Azonban a feljegyzés amiatt keltette fel a brazil sajtó érdeklődését, mert Szijjártó megkérdezte, hogy a magyar kormány hozzá tud-e járulni valahogy Bolsonaro újraválasztásához? A feljegyzésben nem szerepel Britto válasza, az azonban igen, hogy a magyar miniszter sok sikert kívánt Bolsonarónak az elnökválasztáshoz.

A Folha az ügyben a brazil tárcát és a brazíliai magyar nagykövetséget is kereste, de egyiktől sem kaptak választ. Az újság ezután a magyar Külügyminisztériumhoz fordult, hogy megkérdezzék: valóban megtörtént-e a találkozó a két miniszter között, de válasz tőlük sem érkezett. A találkozóról, az ott elhangzottak értelmezéséről elküldtük kérdéseinket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

Frissítés: A minisztérium kérdésünkre a másik érintett, a brazil Családügyi Minisztérium közleményét küldte el, ebben azt szerepel, hogy „egy közjogi személy szimpátiát kifejező nyilvános vagy hivatali megbeszélésen elhangzott véleménynyilvánítását a választási folyamatba történő beavatkozásként értékelni, túlmegy minden józan értelmet feltételező határon”. A felek nem tagadták a találkozót, de ezen szerintük „udvarias és az alkotmányos szabályoknak megfelelő dialógus” folyt, és a brazil kormányzat szerint a magyar miniszter „szimpátiát kifejező álláspontja” a jelenlegi kormány támogatását jelenti, és semmiképpen sem az általa képviselt országnak a brazil választási folyamatába való beavatkozását. Szijjártó állítólagos ajánlkozásának pontos szövegéről továbbra sem kaptunk felvilágosodást.

Szijjártó ajánlkozásával kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a külügyminiszter az áprilisi magyarországi parlamenti választások előtt a választás folyamatának megfigyelésére készülő külföldi nagyköveteket elmondása szerint a várható „nagyon durva külföldi beavatkozások” miatt bekérette, és

Én nem finoman megfenyegettem őket, hanem elég keményen elmondtam, hogy mi várható. (…) Én világosan elmondtam, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, meg van egy szuverén ország, ahol ők egy másik ország képviselői.

Idén októberében kerül sor a kétfordulós brazil elnökválasztásra (Brazíliában az elnök a végrehajtó hatalom vezetője); ezen a 2018-ban megválasztott szélsőjobboldali Jair Bolsonaro legnagyobb ellenfele az ország egykori baloldali elnöke, a korrupciós vádakkal elítélt, majd később a börtönből kiengedett Luiz Inácio Lula da Silva lesz. A közvélemény-kutatók hónapok óta rendszeresen a baloldali jelölt két számjegyű előnyét mérik, ezért ahogy arról már tavaly ősszel is írtunk, az erőszakot egész pályafutása során idealizáló jobboldali populista elnök – Donald Trump példáját követve – folyamatosan lebegteti hatalmának nem-demokratikus úton való átmentésének lehetőségét, nyomás alatt tartja a legfelsőbb bíróságot, és törvényi úton próbálja megkönnyíteni támogatóinak fegyverhez jutását. A politikai megosztottságra és az álhírkampányok által szított gyűlölködésre jellemző, hogy néhány hete egy szóváltást követően egy baloldali aktivistával saját születésnapi buliján végzett egy Bolsonaro-párti merénylő.

A magyar kormányt Jair Bolsonaro kevés számú nyílt támogatója között tartják számon. Orbán Viktor 2019. január első napjaiban egyike volt azon kevés állami vezetőnek (Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mellett), aki személyesen is részt vett a megválasztott politikus elnöki beiktatásán, Bolsonaro idén februárban viszonozta a látogatást. Novák Katalin köztársasági elnök pedig júliusban tett látogatást Brazíliában, ahol a Bolsonaróval közös szívecskemutogatás mellett a helyi magyar közösség előtt is népszerűsítette a kormány családpolitikáját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!