Elérhetetlenné tették a korábban betiltott független orosz újság Putyinról szóló honlapját

2022. július 24. – 17:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország vasárnap elérhetetlenné tette a Novaja Gazeta című független újság új projektjének honlapját. A Novaja Gazeta már márciusban kénytelen volt felfüggeszteni megjelenését, az újság munkatársai július 15-én indították el az új lap oldalát, amely a „Novaja Raszkaz-Gazeta” címen online is elérhető volt.

Az első szám Vlagyimir Putyin ideológiájáról és a tekintélyelvűségről szóló elemzéseket tartalmazott. Egy héttel az indulás után azonban az orosz távközlési felügyelet az ügyészség kérésére blokkolta az új honlapot, ami így az országban csak VPN-en keresztül érhető el.

„Az oldalunkat nem sokkal a megszületése után lelőtték. Hét napig és kilenc órán át sikerült kitartanunk” – áll az újság közleményében, amelyben az is olvasható, hogy az orosz ügyészség az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolta meg őket. Ez a vád egy olyan új bűncselekmény, amelyet március óta széles körben alkalmaznak az ukrajnai katonai beavatkozás kritikusainak elhallgattatására.

A lap papíralapú kiadványa ellen nem érkezett panasz, ezért az szerkesztőség tovább dolgozik a második számon.

(Guardian)

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!