Több spanyolországi tengerparti strandot lezártak, miután cápák tűntek fel a partmenti vizekben

2022. július 18. – 10:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Riadó van Spanyolországban, sok román kedvenc nyári nyaralási célpontjában. Több strandot is lezártak, miután több különböző fajú cápát is észleltek a Costa Brava-i úti célok közelében. Turisták voltak azok, akik az elsőt látták, amit egy hajóról filmeztek, és riasztották a hatóságokat – írja a tvr.ro-ra hivatkozva a G4Media.

A vízimentők a nyílt víz fölött sky jetekről figyelik a tengert, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a fürdőzőket nem fenyegeti veszély.

Az első, több mint 2 méter hosszú kék cápát csütörtökön észlelték a parttól mintegy 100 méterre, Sitges üdülőhely közelében, Barcelonától félórányira.

Kezdetben két strandot lezártak, és a hatóságok vörös zászlót tűztek ki, hogy a turistákat távol tartsák a víztől. A cápát egy ideig figyelték, de aztán elvesztették a nyomát, ezért másnap sárga zászlót tűztek ki, ami azt jelezte, hogy óvatosan bemehet a vízbe.

Ezt követően két másik, a Tintoreras nevű fajhoz tartozó cápát láttak Vilanovában és Geltruban. Összesen 5 strandot zártak le, amíg a vízimentők és a példányokat elemző tengeri élővilággal foglalkozó szakemberek ki nem mondták, hogy a példányok nem jelentenek veszélyt a fürdőzőkre. A turisták azonban eléggé félnek, és csak kevesen merészkednek el a parttól.

Az utóbbi években többször előfordult, hogy a cápák egészen közel jönnek a parthoz, különösen jellemző ez az évnek erre az időszakára, amikor megemelkedik a turisták jelenléte a parton és a vízben. Tavaly 3 egymást követő napon 3 cápát észleltek Costa Blancán: Cullera közelében és a Valencia melletti Benidormban.

A benidormi cápa közvetlenül a part közelébe ért, és a parti őrség és az Oceanográfiai Intézet szakembereinek beavatkozására volt szükség ahhoz, hogy visszavezessék a tengerbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!