Lezuhant és felrobbant egy lőszereket szállító ukrán repülőgép Görögországban

2022. július 17. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A személyzet mind a nyolc tagja meghalt, amikor lezuhant Görögországban egy, a hatóságok közlése szerint 12 tonna „mérgező anyagot” szállító ukrán An-12-es teherszállító repülőgép. A gép az északnyugat-görögországi Kavalánál csapódott a földbe még szombat éjjel. A BBC cikke szerint a pilóta az egyik hajtómű meghibásodása miatt kényszerleszállásra kért engedélyt, mielőtt a gép lezuhant volna.

A dpa hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölte, hogy a földnek csapódó gép nemcsak kigyulladt, de robbanásokat is lehetett hallani. A gép lezuhanásáról készült felvételek alapján úgy tűnik, hogy a gép egy része már a levegőben lángra kapott.

A gép lezuhanásának hírét megerősítette Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter is, a gép ugyanis a dél-szerbiai Nišből indult, és a tárca közlése szerint a bangladesi védelmi minisztériumnak szállított volna 11,5 tonna lőszert Szerbiából. Stefanović egyúttal leszögezte: tévesek azok a feltételezések, amelyek szerint a fegyvereket Ukrajnába akarták szállítani. A gép az előzetes tervek szerint az ammáni repülőtéren megállt volna tankolni Jordániában.

A mérgező anyagokon kívül egyéb részleteket nem közöltek a hatóságok, ugyanakkor arra kérték a helyieket, hogy tartsák csukva az ablakaikat, és ne kapcsolják be a légkondicionáló berendezéseket. A környéket lezárták.

Fotó: Stringer / Reuters Fotó: Stringer / Reuters
Fotó: Stringer / Reuters
Fotó: Stringer / Reuters

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!