Csitulni látszanak a nyugat-európai erdőtüzek, csakhogy újabb hőséghullámra figyelmeztetnek a meteorológusok

2022. július 17. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hőség miatt számtalan erdőtűz tarolt Európa nyugati és déli fekvésű országaiban, a hétvégére sikerült némileg megfékezni a lángok terjedését – írja a Digi24 az AFP hírügynökség információira hivatkozva. A hatóságok azonban nem dőlhetnek hátra, a meteorológusok a jövő hét elejére újabb hőségrekordokra figyelmeztetnek a térségben, de vörös riadót rendeltek el Nagy-Britanniában is, ahol hétfőtől 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletre lehet számítani.

A vasárnapi nemzetközi beszámolók szerint némileg sikerült lassítani a lángok terjedését a délnyugat-franciaországi Gironde megyében, ahol kedd óta közel 10 ezer hektár erdőrész semmisült meg. A megyéhez tartozó Arcachon-öböl közelében azonban még mindig küzdenek a lángokkal, az alprefektus nyilatkozata szerint szombaton „nem sikerült teljes ellenőrzés alá venni az erdőtüzet”, 3150 hektáron továbbra is égett az erdő.

A francia hatóságok közlése alapján kedd óta 14 ezer embert kellett evakuálni.

Portugáliában most viszonylag „csend van”, szombaton egyetlen nagyobb tűzesetet tartottak számon az ország északi részén, amely vesztett az intenzitásából. A múlt heti tüzek azonban 60 embert sebesítettek meg, ugyanakkor két ember vesztette életét, az egyik áldozat épp egy tűzoltó repülőgép pilótája. Portugáliában a nagy kánikula kezdete óta csaknem 12-15 ezer hektár erdő és bozót égett le.

Spanyolországban viszonylag rosszabb a helyzet: jelenleg is több tucat, kisebb erdőtűz pusztít az ország északi és déli régióiban egyaránt, például Malaga mellett is, ahol a hatóságok 3000 embert evakuáltak elővigyázatosságból. Az erdőtüzek megfékezését nehezíti, hogy a meteorológusok a hétvégére továbbra is marad a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet. Az országban az elmúlt két hónapban több mint ezer ember vesztette életét a hőség miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!