41 évig élt egy gazdag család eltűnt, de megkerült fiaként, mire elítélték a csalót

2022. július 16. – 17:01

41 évig élt egy gazdag család eltűnt, de megkerült fiaként, mire elítélték a csalót
A csaló Dayanand Gosain, miközben őrizetbe vették – Forrás: Nalanda Reporter / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Thrillerekben szoktuk meg a következő sztorit: hősünk szerelme, szülője, vagy barátai elkezdenek furcsán viselkedni, mintha nem is önmaguk lennének. Aztán egyszerre kiderül, hogy tényleg nem önmaguk, egy imposztor vette át a helyüket, aki miután fény derül a valódi kilétére, természetesen meg akarja ölni a főszereplőt – lehetőleg minél véresebb, akciódúsabb jelenetek közepette. Hát valami ilyesmi történhetett Indiában, leszámítva a kaszabolós részt, úgyhogy inkább a szappanoperákat idézte, amikor

egy gazdag család eltűnt gyermekének helyére beállt valaki más, aki bizony nem a vér szerinti ivadék volt.

41 évvel az eset után, csak nemrég sikerült elítélnie a bíróságnak a csalót, aki a család eltűnt fiának adta ki magát – dolgozta fel részletes cikkében a BBC. Hogy mi kellett ehhez? Egy hasonmás szemtelen megtévesztő akciói, az igazságszolgáltatás totojázása és néhány irigy szomszéd, akik a falu legnagyobb gazdájának a földjére pályázhattak.

Ha ti mondjátok, akkor az én fiam

Az egész kezdete sok évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza. A Murgawan faluban élő tehetős Singh család egyetlen fia, Kanhaiya 1977 februárjában az iskolából hazafelé menet eltűnt. A 16 éves fiú eltűnését a család rögtön be is jelentette, a rendőrség pedig nyomozásba kezdett, ám nem sikerült megtalálniuk Kanhaiyát. A család idősödő feje, Kameshwar Singh depresszióba esett, hogy elvesztette az egyetlen fiát, és mindenféle kuruzslókhoz kezdett el járni.

Az egyik ilyen sarlatán azt mondta neki, hogy a fia él, és hamarosan „meg fog jelenni”.

1981-ben, négy évvel Kanhaiya eltűnése után aztán fordulat következett be, miután a szomszéd településre érkezett egy 20 év körüli fiatal utcazenész. A férfi azt állította magáról, hogy a 15 kilométerre fekvő Murgawan egyik „prominens alakjának” fia.

Singhhez valahogy eljutottak a pletykák, és átment a szomszédos településre, hogy megnézze magának az utcai énekest. Az őt elkísérő szomszédai azt állították, hogy a fiatal férfi tényleg Kanhaiya Singh, a kézírásáról is azt mondták, hogy olyan mint az eltűnt fiúé. „Gyönge a szemem, és nem látom őt rendesen. Ha azt mondjátok, hogy a fiam, akkor befogadom” – mondta végülis a szomszédoknak az idős apa a rendőrségi feljegyzések szerint.

Négy nappal később érkezett vissza a faluba Kanhaiya Singh édesanyja, Ramsakhi Devi és testvére egy rokonoknál tett látogatásról, miután hallották, hogy az eltűnt fiú állítólag megkerült. Csakhogy Ramsakhi rájött, hogy az utcai énekes bizony nem az ő fia. Állítása szerint Kanhaiyának a feje bal oldalán volt egy vágásnyom, ami hiányzott ennél a férfinál, emellett a Kanhaiya-hasonmást a tanárai sem ismerték fel. Mindezek ellenére az apa meg volt róla győződve, hogy a fia tért vissza hozzá.

Néhány hónappal a nagy egymásra találás után Ramsakhi Devi személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentést tett. „Mivel a férjem egészsége a fiatal férfi megtalálása után javulni kezdett, nem tettem egyből lépéseket, de kételkedtem” – mondta Ramsakhi. A nő a feljelentésében azt írta, hogy a fiatal férfi ismeretleneket hívott meg a házukba, akikkel más nyelven is beszélt, aztán pénzt adott nekik. Ramsakhi szerint a „megkerült fiú” megpróbálta elvenni a férje fegyverét is, és megfenyegette őket, hogy ha el kell hagynia a falut, akkor „szörnyű bűnöket lesz kénytelen elkövetni”.

Singhnek összesen hét lánya és egy fia – az eltűnt Kanhaiya – született két házasságból. A fiú volt a legfiatalabb, apja kedvence, és egyetlen örököse. Érdekes módon az idősödő gazda soha nem ment el a bírósághoz, és megvédte az imposztort. Azzal érvelt annak idején a rendőrségnek, hogy ha úgy találná, hogy mégse az ő fiáról van szó, akkor majd elküldi.

A magát Kanhaiyának kiadó férfit ezután rövid időre letartóztatták. Egy hónapot töltött börtönben, de aztán óvadék ellenében szabadult. Ami pedig az ezt követő 40 évben történt, az az imposztorság magasiskolája.

Azt se tudni, hogy hány éves pontosan

Az ál-Kanhaiya már az óvadék letétele előtt új személyazonosságot vett fel, és az eltűnt férfi nevével ment el főiskolára, megnősült, családot alapított, és több alteregót is használt. Mivel az ügye nem haladt a bíróságon túl gyorsan, ezért a Singh családnál maradt. 1990-ben aztán meghalt Kameshwar Singh, majd 1995-ben Ramsakhi Devi is. A két szülő halálával az ügyet lezárták.

Ezalatt aztán az ál-Kanhaiya hamis igazolványokkal szavazott, adót fizetett, fegyvertartási engedélyt kapott, és eladta Singh 37 hektáros ingatlanát is. A megtévesztett apa kiházasította a férfit egy kasztjába tartozó nővel, a frigyből két fia és három lánya született. A Singh család rendelkezésére álló dokumentumok szerint a férfi angolból, politikatudományból és filozófiából szerzett diplomát egy helyi főiskolán. Az intézmény szerint a magatartása megfelelő volt.

Dayanand Gosain fiatalkori és az eltűnt fiú, Kanhaiya Singh képe
Dayanand Gosain fiatalkori és az eltűnt fiú, Kanhaiya Singh képe

Az idős Singh halála után a csaló egy közel évszázados, kétszintes murgawani villa felét örökölte. Az ál-Kanhaiya idősebb fia, Gautam Kumar elmondta, hogy apja 30 hektárnyi földön gazdálkodott. Rizst, búzát és hüvelyeseket termesztett, a földet pedig többnyire bérmunkások művelték. A BBC szerint a 16 szobás házban most állott levegő, és nagy csend honol. Az udvar ápolatlan, benőtte az aratógépet a fű.

Az évek alatt a kamu Kanhaiya makacsul kitartott amellett, hogy nem ad DNS-mintát a testvérének ahhoz, hogy bizonyítsa, hogy ő is Singh. A férfit Kanhaiya Ji néven tartották számon, ami két keresztnév csak, de ez úgy-ahogy elegendő volt a személyazonosság bizonyításához. Miután Singhék egyik gyereke újraindíttatta az ügyet, kiderült, hogy a magát Kanhaiyának kiadó férfi igazi neve Dayanand Gosain.

Gosainről viszonylag kevés dolgot sikerült kinyomozni, olyan jól menedzselte a hasonmáskodást.

A hivatalos okmányaiban különböző születési dátumok szerepelnek: középiskolai bizonyítványában 1966 januárja, személyi igazolványában 1960 februárja, választói igazolványában pedig 1965 látható. Egy 2009-ben kibocsátott okmányán megint csak más kort adott meg, eszerint 1964-ben született. Gosain családja szerint „körülbelül 62 éves”, ami megegyezik a személyi igazolványában szereplő születési dátumával.

A hatóságoknak végülis sikerült kinyomozni, hogy a férfi Jamui régióban született, egy gazda negyedik fiaként, és hogy 1981-ben hagyta el az igazi családját. Ezt követően utcazenélésből és koldulásból tartotta fenn magát. A rendőrség szerint Gosain nős is volt, de a felesége nem sokkal az esküvő után elhagyta. A nyomozás során egy helybéli azonosította is Gosaint, elvileg köztudott volt szülőfalujában, hogy a szélhámos egy tehetős gazda családjánál él Nalandában.

Ha a papa befogadta, ki kérdőjelezi meg a döntését?

Gosain fia, Gautam Kumar szerint a családban nem nagyon beszéltek az apja személyazonosságáról.

„Ő az apánk. Ha a nagyapám elfogadta fiának, kik vagyunk mi, hogy megkérdőjelezzük? Hogy ne bízna meg az ember a saját apjában?”

– kérdezte Kumar. Elmondása szerint ő és családja állandóan szorong, most, hogy az identitásuk megkérdőjeleződött.

Gosain viszont nem sokat tett azért, hogy a bíróságon bebizonyítsa az igazát. Arra a kérdésre, hogy hol volt 1977 és 1981 között, amikor eltűntként tartották számon Kanhaiyát, csak homályos választ adott. Állítása szerint egy „szent emberrel lakott” annak ásramjában, egy világtól elzárt helyen – ezt azonban nem tudta igazolni. Emellett viszont azzal is érvelt, hogy igazából ő nem is vert át senkit, hiszen nem állította, hogy ő Singh fia. Az idős apa csak elfogadta fiának és hazavitte. „Senkit nem vertem át. Kanhaiya vagyok” – mondta azonban ismét.

Azért is nehéz meghatározni, hogy Gosain nem Kanhaiya Singh, mert a fiatal eltűnt fiúról egyetlen egy kép maradt csak fent, és azon is nehezen kivehetők a vonásai. Kanhaiyáról viszont egyáltalán nem feledkeztek meg a falubeliek és a rokonai sem. A megszólaló Gopal Singh szerint az unokatestvére félénk, kedves fiú volt, nagyon megsiratták, amikor 16 évesen eltűnt. Szerinte amikor négy évvel később Gosain megjelent, egyáltalán nem hasonlított Kanhayiara. „De az apja ragaszkodott hozzá, hogy ő az elveszett fia. Mit tehettünk volna?” – kérdezte.

Megpróbálta magát eltenni láb alól – de csak papíron

Az ügyet négy évtizeden keresztül legalább 12 bíró tárgyalta. Végül egy elsőfokú bíróság idén februártól 44 napon keresztül, szünet nélkül tartotta a tárgyalásokat, és április elején hozta meg ítéletét.

A tárgyalások egyik csúcspontja az volt, amikor a védelem halotti anyakönyvi kivonatot mutatott be, és kijelentette, hogy Dayanand Gosain halott. A dokumentum 2014-es keltezésű volt, de azt állította, hogy Gosain 1982 januárjában halt meg. Chittaranjan Kumar rendőrtiszt azt mondta, amikor ellenőrizte a helyi dokumentumokat, nem talált feljegyzést Gosain haláláról. A helyi tisztviselők azt mondták neki, hogy a tanúsítvány „nyilvánvalóan hamis”, az pedig köztudott, hogy a környéken nagyon könnyű hamis iratokhoz jutni. A bíróság is kérdőre vonta a védelmet, hogy ugyan miért állítottak volna ki halotti anyakönyvi bizonyítványt 32 évvel egy haláleset után. A bíró szerint Gosain megpróbálta magát papíron „megölni”, hogy bebiztosítsa magának Kanhaiya személyazonosságát.

A bizonyítékként bemutatott halotti anyakönyvi kivonat
A bizonyítékként bemutatott halotti anyakönyvi kivonat

Persze nem csak ezen bukta el Gosain a pert. Már 8 éve, 2014 óta kérte tőle a bíróság, hogy legyen kedves DNS-mintát adni, de ennyi év elteltével is csak annyit tett meg, hogy írásos nyilatkozatban tagadta meg a mintaadást. A bíró szerint ennél mi sem bizonyítja jobban, hogy Gosain hamisan állítja, hogy ő Kanhaiya Singh. Hozzátette: a vádlott dolga a személyazonosságának bizonyítása. Ezenkívül a bíróság a védelem mind a hét tanúját megbízhatatlannak találta.

A bíróság aztán 41 év imposztorkodás után bűnösnek találta a férfit személyes adatokkal való visszaélésben, csalásban és összeesküvésben, és hét év börtönbüntetésre ítélték. A felsőbb bíróság helybenhagyta a végzést.

„Soha nem vettük komolyan ezt az esetet. Jobban össze kellett volna szednünk a bizonyítékokat. Soha nem gondoltuk, hogy kétség merül fel apám kilétével kapcsolatban” – mondta Gautam Kumar.

Még nincs vége

Azzal, hogy Gosaint börtönbe küldték, még mindig nem záródott le a Kanhaiya Singh-ügy. Egyrészt azért, mert a Singh család ügyvédei szerint nem csupán Gosain volt ludas, hanem több murgawani lakos is, akik elősegítették, hogy a csaló beépüljön a Singh családba. Ezek az emberek később megvásárolhatták az idős Singh földjeit, amiket Gosain örökölt a halála után. A helyiek szerint a férfi a faluba érkezésétől számított 15 éven belül mintegy 50 nagy földterületet adott el a családból – írja a Wire.

„Óriási összeesküvés alakult ki a családom ellen, hogy megszerezzék a tulajdonunkat, kihasználva a férjem rossz egészségi állapotát és gyengébb látását”

– mondta a bíróságnak évtizedekkel ezelőtt Ramsakhi Devi, aki 1995-ben halt meg. Az állítását még ki kell vizsgálni.

Ezen túl is maradtak még kérdések. Például, hogy mi történik ezután a Singh család hamis személyazonosság mellett eladott földjeivel? De az is érdekes kérdés, hogy az indiai rendőrség mit kezd ezután Kanhaiya Singh-gel. Az ország törvényei szerint az eltűnt személyeket 7 év után halottnak kell nyilvánítani, ám ezt még mindig nem tették meg. És az is fontos kérdés, hogy vajon mennyi energiája lesz az indiai rendőrségnek tisztázni azt az 50 millió hasonló ügyet, amelyekben még nem született döntés – ebből 180 ezer perben 30 éve nincs ítélet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!