Novák a brazil elnökkel találkozott: Mi a béke követei vagyunk

2022. július 12. – 07:40

frissítve

Novák a brazil elnökkel találkozott: Mi a béke követei vagyunk
Novák Katalin köztársasági elnök és Jair Bolsonaro brazil elnök július 11-én – Fotó: Joédson Alves / MTI/EPA/EFE

Másolás

Vágólapra másolva

„Bolsonaro elnök úrral mi a béke követei vagyunk” – így fogalmazott Novák Katalin köztársasági elnök a Jair Bolsonaro brazil elnökkel folytatott megbeszélés után kiadott sajtónyilatkozatában. Novák július 9-én utazott Brazíliába, hogy Közép-Európa után Dél-Amerikában népszerűsítse Magyarországot. Ahogy azt a Facebookon írta: „Brazíliába azért hívtak meg, mert hosszú évek óta figyelemmel kísérik, miként segíti Magyarország a családokat. Érdekli őket, hogyan sikerült a gyermekvállalást, a gyermeknevelést és a munkát a középpontba helyeznünk.”

Novák arról is beszélt, hogy Brazília békeszerető ország, ahol az elmúlt száz évben nem volt háború, és azt szeretné mindenki, hogy ez a jövőben is így maradjon. Hozzátette: azt szeretnénk, ha Magyarországot sem érintené a háború. Novák nemcsak a brazil elnökkel találkozott brazíliai látogatása alatt, hanem a São Paulóban kint élő magyarokkal, valamint diákokkal is.

Jair Bolsonaro brazil elnök azt mondta, hogy Novák Katalinnal kereskedelmi kérdésekről, a jövőbeli együttműködésről, a gazdasági kapcsolatokról is beszélgettek, amelyek folyamatosan bővülnek, hasonlóan a hadiiparhoz. Hatalmas megtiszteltetésnek nevezte Novák látogatását. Magyarországot és Brazíliát a haza, a család és a szabadság védelme köti össze, mondta.

Az orosz–ukrán háborúról pedig a következőket mondta a jobboldali populizmus ikonikus figurája:

„Százezer magyar él köztünk, és mi olyan ország vagyunk, ahol mindannyian békében élünk. Jelenleg konfliktus van Magyarország szomszédságában – az orosz–ukrán háborúra gondolok. Volt egy nagy beszélgetésem a háború előtt Putyin elnökkel. Az igazság sokszor fáj, de nincs más út, csak a békés együttélés.”

Bolsonaro februárban járt Magyarországon, a látogatás során Orbán Viktor megköszönte neki a békéért tett erőfeszítéséit.

Novák Katalint március 10-én választották meg köztársasági elnöknek, május 10-én lépett hivatalba, Áder Jánost követte az államfői pozícióban. Megválasztása után nem sokkal a Telexnek adott interjút, amiben azon túl, hogy már említette ezt a brazil utat, arról is szó volt, hogy van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között, így Orbán Viktorral könnyen át tudnak ugrani egymáshoz, valamint hogy a Pretty Woman az egyik kedvenc filmje. Novák Katalin már köztársasági elnökként látogatott Erdélybe május végén, a magánútból aztán kisebb diplomáciai botrány lett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!