Svédországban és Finnországban gyakorlatoznak a brit vadászgépek

2022. július 10. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) hat vadászgépet küldött Svédországba és Finnországba, hogy a helyiekkel gyakorlatozzanak – írja a védelmi minisztérium bejelentése alapján a BBC.

A vadászgépek jelenlétét a két északi ország kérte a brit kormánytól. A gyakorlatokon brit oldalról részt vesz két F-35-ös vadászgép, négy Typhoon, valamint finn F-18 Hornetek és svéd Grippenek. A gyakorlat célja a három ország közötti védelmi összhang fejlesztése.

Az RAF egyik F-35-öse (jobb oldalt) és Typhoonja egy 2018-as légi bemutatón – Fotó: Ben Stansall / AFP
Az RAF egyik F-35-öse (jobb oldalt) és Typhoonja egy 2018-as légi bemutatón – Fotó: Ben Stansall / AFP

A minisztérium szerint már a két északi ország NATO-csatlakozási tervei előtt is fontos védelmi partnerekként tekintettek rájuk, de most még jelentősebbnek tartják az együttműködést.

Az RAF eddig is rendszeresen részt vett NATO-küldetéseken a szövetség keleti határain, rendszeresen felügyelik Románia és a balti országok légtereit.

Nemrég Finnország is bejelentette, hogy vennének néhány F-35-öst, amit az amerikai Lockheed Martin gyárt. Ezek a brit légierő legdrágább vadászgépei, darabja közel 100 millió fontba (47,8 milliárd forintba) kerül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!