Putyin: Igazából még semmit nem kezdtünk el komolyan, de a béketárgyalásokat sem vetjük el

2022. július 8. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön beszédet intézett az orosz képviselőkhöz, amiben kijelentette, hogy az ukrajnai művelet még be sem indult igazán, és ugyan nem veti el a béketárgyalások gondolatát, de a Nyugattal is megküzd, ha kell – írja a Guardian.

Figyelmeztette azokat, akik elvetik a béketárgyalásokat, hogy minél tovább húzódik a háború, annál nehezebb lesz Oroszországgal tárgyalni. Egyrészt azzal vádolta a Nyugatot, hogy direkt szítják a feszültségeket, másrészt pedig azzal, hogy a nyugati országok „az utolsó ukránig akarnak harcolni”.

„Ma azt hallottuk, hogy a csatamezőn akarnak minket legyőzni. De mit mondhatnánk? Próbálják meg!”

– mondta.

Vlagyimir Putyin a duma tisztségviselőivel való megbeszélésén – Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP
Vlagyimir Putyin a duma tisztségviselőivel való megbeszélésén – Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / AFP

Ezenkívül terrorizmussal, szeparatizmussal és belső szabotázzsal vádolta meg az általa „totalitárius liberálisnak” nevezett nyugati országokat. Szerinte a szankciók nem működnek, bár okoznak némi nehézséget, de közel sem akkorát, mint amekkorára a „gazdasági blitzkrieg kezdeményezői számítottak”.

Ukrajna fő tárgyalója, Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó elvetette, hogy a Nyugatnak bármiféle oroszellenes terve lenne.

„Nincs egy egységes nyugati terv. Csak egy konkrét Z hadsereg van, ami betört a szuverén Ukrajnába, városokat ágyúz és civileket gyilkol. Minden más csak primitív propaganda”

írta a Twitteren. Szerinte Putyin mantrája, miszerint „az utolsó ukránig harcolnak”, csak a tudatos népirtás bizonyítéka.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!