Nem tetszett a NASA-nak, hogy a kozmonauták szakadár zászlóval pózoltak

2022. július 8. – 09:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA ritkán foglal állást politikai kérdésekben, de most nem hagyta szó nélkül, hogy az orosz kozmonauták hétfőn a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság zászlójával fotózkodtak a Nemzetközi Űrállomáson.

„A NASA határozottan elítéli, hogy Oroszország politikai célokra használja a Nemzetközi Űrállomást, hogy támogassa az Ukrajna elleni háborúját, ami alapvetően nem egyeztethető össze az állomás elsődleges funkciójával, amely a 15 nemzetközi résztvevő ország között a tudomány és a technológia békés célú fejlesztését szolgálja”

– áll a Verge szerint Jackie McGuiness sajtóigazgató közleményében.

Oleg Artyemjev, Denisz Matvejev és Szergej Korszakov orosz kozmonauták a szakadár országok zászlajával július 4-én – Fotó: Handout / Russian Space Agency Roscosmos / AFP
Oleg Artyemjev, Denisz Matvejev és Szergej Korszakov orosz kozmonauták a szakadár országok zászlajával július 4-én – Fotó: Handout / Russian Space Agency Roscosmos / AFP

Oroszország az USA első számú partnere az űrállomáson, aminek legénységében mindig jelen vannak a két ország űrhajósai. Az orosz invázió kezdete óta ez a viszony nem volt zökkenőmentes. Először az orosz kozmonauták sárga-kék kezeslábast vittek a küldetésre, ami miatt szabadkozniuk kellett, hogy valójában támogatják Putyin háborúját, később pedig bejelentették, hogy az invázió miatt kivetett szankciók után már nincs kedvük együtt dolgozni az űrállomáson, kiszállnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!