Az ukrán külügyi szóvivő azzal vádolja az oroszokat, hogy búzamezőket gyújtanak fel

2022. július 8. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az orosz erők búzamezőket gyújtanak fel a megszállt zaporizzsjai régióban. Twitter-bejegyzéséhez egy lángoló búzamezőt ábrázoló fotót is mellékelt.

„Emlékezzenek erre a képre minden alkalommal, amikor az oroszok azt mondják, hogy törődnek a globális élelmezésbiztonsággal. Világszerte emberek milliói éheznek majd azért, mert Oroszország brutális háborút indított Ukrajna ellen” – írta posztjában.

A fekete-tengeri gabonaexport leállása miatt veszélybe került a nemzetközi élelmiszerbiztonság: Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, az ellenőrzésük alatt álló területekről pedig nagyjából 30 millió tonna gabonát próbálnak most alternatív útvonalakon kivitetni az országból.

Bár a dél-ukrajnai kikötőváros, Odessza megnyitása segíthetne Kijeven, az ukrán kormány attól fél, hogy ha felszedik az aknákat a tengerből, az oroszok támadásba lendülnek. Közben Oroszország nemrég megnyitott egy elfoglalt, a háború kezdete óta lezárt ukrán kikötőt, és hajóval szállítja el onnan a gabonát Törökországba.

Ebben a cikkünkben mutattuk be, milyen hatással lehet az élelmezésre a háború:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!