Az orosz és a kínai külügyminiszter smúzolt egyet a G20-találkozó előtt

2022. július 7. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel Balin, hogy megvitassák Moszkva ukrajnai invázióját a G20-ak találkozója előtt – közölte az orosz külügyminisztérium. Lavrov tájékoztatta Vangot „a különleges katonai művelet” állásáról Ukrajnában, és megismételte Moszkva retorikáját, miszerint célja az ország nácimentesítése. Mindkét fél „hangsúlyozta az ENSZ megkerülésével elfogadott egyoldalú szankciók elfogadhatatlan jellegét” – írja a közlemény.

Fotó: Reuters / Russian Foreign Ministry
Fotó: Reuters / Russian Foreign Ministry

A két külügyminiszer azért Balin tartott kétoldalú megbeszélést, mert a világ vezető gazdaságai ott gyűlnek össze pénteken, hogy megvitassák a legégetőbb globális kérdéseket, amelyek közül az ukrajnai háború a napirend legfontosabb pontja. Az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov és Vang is hangsúlyozták „a G20 fenntartásának és fejlesztésének szükségességét”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton tart majd kétoldalú megbeszélést Vanggal, de a Lavrovval való közvetlen találkozástól elzárkózott.

(The Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!