Lehet, hogy mégsem haltak meg csütörtökön ukrán katonák a Kígyó-szigeten

2022. július 7. – 23:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna volt védelmi minisztere, Andrij Zagorodnyuk szerint hamisak azok az orosz állítások, amelyek szerint az oroszok csütörtök hajnalban ukrán katonákat öltek volna meg a Kígyó-szigeten. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy likvidálták az ukrán katonákat, a sziget feletti kontroll visszaszerzése után egy nagy nemzeti zászlót vontak fel. Zagorodnyuk szerint ez nem igaz. „Beszéltem ezekkel a fickókkal. Azt mondták, hogy mindannyian épségben visszajöttek” – mondta Zagorodnyuk a Guardiannek.

Az Ukrajinszkaja Pravda beszámolója szerint az ukrán különleges erők 73. tengerészeti központjának harci úszói vettek részt a műveletben. Az éjszaka folyamán víz alatti járművekkel indultak a szigetre. Egy előőrs megvizsgálta a parti zónát aknák után kutatva, és jelzést adott a főcsoport csónakjainak a közeledésre. A csapat felmászott a szigetre, és átfésülték azt. Feljegyezték az elhagyott orosz felszereléseket és fegyvereket, és több helyen ukrán zászlókat tűztek ki. A beszámoló szerint eközben orosz hajók manőverezni kezdtek a közelben. A feladat elvégzése után az egyesített ukrán csoport elhagyta a szigetet, és csak ezután érkezett az orosz rakétatámadás. „Az ukrán katonák csoportja sértetlenül tért vissza teljes egészében a bázisra” – írja a beszámoló.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!