Erdogan visszaállítaná Törökországban a halálbüntetést

2022. július 1. – 18:26

Erdogan visszaállítaná Törökországban a halálbüntetést
Tayyip Erdogan török elnök helikopterével az erdőtűz által sújtott terület felett repül a törökországi Mugla tartományban lévő Marmaris város közelében 2022. június 22-én – Fotó: Murat Cetinmuhurdar / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdogan török elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megszavazza azt – számolt be róla az NTV török televíziós hírcsatorna pénteken.

A török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdag múlt hétvégén jelentette be, hogy Törökország fontolóra veszi a halálbüntetés 2004-es megszüntetésének visszavonását. Ezt megelőzően maga Erdogan vetette fel a témát, az erdőtüzek és a velük kapcsolatos gyújtogatások után.

A halálbüntetést Erdogan hatalomra kerülése után törölték az alkotmányból. De miután egy feltételezetten szándékos gyújtogatás által okozott tűzvész 4500 hektárnyi, az Égei-tenger partján elterülő erdőt pusztított el, Erdogan azt nyilatkozta, hogy keményebb igazságszolgáltatásra van szükség.

A hatóságok közölték, hogy az erdőtűzzel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsított beismerte a tűz okozását. Miután pénteken meglátogatta a helyszínt, Erdogan azt mondta, hogy az erdőégetésért járó büntetésnek „megfélemlítőnek kell lennie, és ha ez halálos ítélet, akkor halálos ítélet. Amennyiben szükség van rá, napirendre kell venni és meg kell vitatni a (halálbüntetésről szóló) kérdést. Meglátjuk, mi sül ki belőle” – idézte a televízió az elnököt.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter a keleti Agri városában újságíróknak nyilatkozva mondta, hogy „az elnök óhaja számunkra parancs”.

Az Erdogan pártjával közösen kormányzó, Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke egyetértett az elnök felvetésével, és hozzátette, hogy a büntetésnek a terrorizmusra, a nemi erőszakra és a nők meggyilkolására is ki kellene terjednie.

A török elnök hangsúlyozta, hogy „ha az igazságügyi minisztérium munkája eredményeként a parlament (a büntetést támogató) döntést hoz”, ő jóvá fogja hagyni azt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!