Erdogan visszaállítaná Törökországban a halálbüntetést

2022. július 01. – 17:26

Erdogan visszaállítaná Törökországban a halálbüntetést
Tayyip Erdogan török elnök helikopterével az erdőtűz által sújtott terület felett repül a törökországi Mugla tartományban lévő Marmaris város közelében 2022. június 22-én – Fotó: Murat Cetinmuhurdar / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdogan török elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megszavazza azt – számolt be róla az NTV török televíziós hírcsatorna pénteken.

A török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdag múlt hétvégén jelentette be, hogy Törökország fontolóra veszi a halálbüntetés 2004-es megszüntetésének visszavonását. Ezt megelőzően maga Erdogan vetette fel a témát, az erdőtüzek és a velük kapcsolatos gyújtogatások után.

A halálbüntetést Erdogan hatalomra kerülése után törölték az alkotmányból. De miután egy feltételezetten szándékos gyújtogatás által okozott tűzvész 4500 hektárnyi, az Égei-tenger partján elterülő erdőt pusztított el, Erdogan azt nyilatkozta, hogy keményebb igazságszolgáltatásra van szükség.

A hatóságok közölték, hogy az erdőtűzzel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsított beismerte a tűz okozását. Miután pénteken meglátogatta a helyszínt, Erdogan azt mondta, hogy az erdőégetésért járó büntetésnek „megfélemlítőnek kell lennie, és ha ez halálos ítélet, akkor halálos ítélet. Amennyiben szükség van rá, napirendre kell venni és meg kell vitatni a (halálbüntetésről szóló) kérdést. Meglátjuk, mi sül ki belőle” – idézte a televízió az elnököt.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter a keleti Agri városában újságíróknak nyilatkozva mondta, hogy „az elnök óhaja számunkra parancs”.

Az Erdogan pártjával közösen kormányzó, Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke egyetértett az elnök felvetésével, és hozzátette, hogy a büntetésnek a terrorizmusra, a nemi erőszakra és a nők meggyilkolására is ki kellene terjednie.

A török elnök hangsúlyozta, hogy „ha az igazságügyi minisztérium munkája eredményeként a parlament (a büntetést támogató) döntést hoz”, ő jóvá fogja hagyni azt.