Biden újabb 800 millió dolláros katonai támogatást nyújt Ukrajnának

2022. június 30. – 18:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő napokban újabb, 800 millió dollár értékű katonai támogatást jelent be Ukrajnának, mondta Joe Biden amerikai elnök a madridi NATO-csúcs végén tartott sajtótájékoztatóján. Ebben lesznek légvédelmi, tüzérségi fegyverek, lőszer és radarrendszerek is. Korábban itt gyűjtöttük össze, hogy Ukrajna milyen támogatásokat kapott külföldi országokról, köztük az Egyesült Államoktól.

Fotó: Celestino Arce / NurPhoto /NurPhoto via AFP
Fotó: Celestino Arce / NurPhoto /NurPhoto via AFP

Biden azt mondta, hogy addig fogják támogatni Ukrajnát, ameddig csak kell. Oroszország szerinte súlyos árat fizet az offenzívájáért, a NATO-bővítésre utalva pedig azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök pont azt kapta, amit leginkább el akart kerülni. Biden történelminek nevezte a madridi csúcsot, Finnország és Svédország meghívását említve a katonai szövetségbe.

Szerinte a NATO egységes a közvetlen fenyegetéssel szemben, amelyet Oroszország Európára nézve jelent és azokkal a rendszerszintű kihívásokkal szemben is, amelyeket Kína képvisel a világrendre nézve. (CNN, BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!