Négy településen törölte el az LMBTQ-ideológia mentes övezetet a lengyel legfelsőbb bíróság

2022. június 29. – 15:25

frissítve

Négy településen törölte el az LMBTQ-ideológia mentes övezetet a lengyel legfelsőbb bíróság
Felvonulás a varsói Pride-on 2022. június 26-án – Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Négy településnek meg kell szüntetnie a 2019-ben létrehozott „LMBT-mentes övezeteket”, hiába fellebbezték meg a korábbi lengyel bírósági döntést.

Ünnepelnek a lengyel LMBTQ aktivisták, miután a bíróság úgy döntött, meg kell szüntetni az „LMBTQ-mentes zónákat” négy, az övezet fenntartásáért küzdő városban.

Az Euronews szerint az ítélet Istebna, Klwów, Osiek és Serniki városokat érinti – a települések önkormányzatai annak ellenére tartottak ki 2019-es nyilatkozatuk mellett, hogy a lengyel bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt.

„A mai döntés hatalmas győzelem a demokrácia, az emberi jogok és az emberek tiszteletben tartása szempontjából” – írják a a lengyel LMBTQ-aktivisták.

Még a 2019-es lengyel parlamenti választás előtt tucatnyi lengyel város és régió döntött úgy, hogy LMBT ideológiamentes területnek nyilvánítják magukat. A lépést több emberi jogi szervezet, az Európai Bizottság és az Európai Parlament is bírálta, mert sérti az EU diszkrimináció elleni szabályait. Emiatt több lengyel régió esetében visszatartották a nekik szánt REACT-EU kohéziós program pénzeinek kifizetését.

A lengyel kormányzó párt, a konzervatív Jog és Igazságosság azzal érvelt az övezetek mellett, hogy az „LMBT ideológia” aláássa az ország vallási és családi értékeit.

Az övezeteket a lengyel emberi jogi ombudsman támadta meg a bíróságon. Az első fokú döntés kimondta, hogy kilenc övezetet létrehozó nyilatkozatot vissza kell vonni. 2021-ben Świętokrzyskie régiós gyűlése elsőként szavazott arról, hogy visszavonja a zóna létrehozásáról szóló határozatot.

Az Európai Parlament szintén állást foglalt az ügyben: 2021-es határozatában mind a 27 uniós tagállam egész területét „szabad zónának” minősítette az LMBT-emberek számára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!