Egyre súlyosabb helyzetben van az európai légiközlekedés, a járattörlések miatt a vakációt sem lehet biztonságosan betervezni

2022. június 29. – 18:18

Egyre súlyosabb helyzetben van az európai légiközlekedés, a járattörlések miatt a vakációt sem lehet biztonságosan betervezni
Reggel induló és érkező utasok a brüsszeli Zaventem repülőtéren 2022. június 23-án. Számos európai reptéren késések és járattörlések történtek a személyzethiányhullám és a sztrájkok miatt a forgalmas nyári utazási szezonban, amikor megnövekedett a kereslet a légi közlekedés iránt – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sztrájkok, a munkalassítások és a létszámhiány nyári pokollá változtatják az európai légi közlekedést. Az utasoknak vannak jogaik, de nem olyan egyszerű érvényesíteni ezeket.

Az EU-s szabályzatok szerint, ha törlik járatát, a légitársaság köteles:

  • visszatérítést adni,
  • vagy átütemezni a járatot, még akkor is, ha egy másik légitársaságnál kell foglalni
  • valamint további kompenzáció és szállásköltség is jár, ha ilyenek felmerülnek.

Az Euronews szerint a fogyasztóvédelmi szervezetek azonban azt mondják, hogy a légitársaságok gyakran bizonytalanságban hagyják az utasokat, és azt szorgalmazzák, hogy a szabályok helyett automatikus kompenzáció szerepeljen.

„Ha vihar van, vagy ha például sztrájkol a repülőtér személyzete, ami rendkívüli körülmény, akkor nincs joga az utasnak a kártérítéshez. Más esetekben azonban igen, de ez a kompenzáció a járatok távolságától függően változik” – jelentette ki az Steven Berger, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet jogásza.

Ez az összeg 250 és 600 euró között mozoghat. A fogyasztóvédelmi szervezetek azonban azt mondják, hogy a legtöbb légitársaság ezt nem teszi egyértelművé.

A probléma valószínűleg súlyosbodni fog, mivel a légitársaságok több ezer járatot töröltek a nyár előtt. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy őrizzék meg az összes számlájukat, és követeljék a jogaik érvényesítését – bármit is jelentsen ez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!