Egyre súlyosabb helyzetben van az európai légiközlekedés, a járattörlések miatt a vakációt sem lehet biztonságosan betervezni

2022. június 29. – 17:18

Egyre súlyosabb helyzetben van az európai légiközlekedés, a járattörlések miatt a vakációt sem lehet biztonságosan betervezni
Reggel induló és érkező utasok a brüsszeli Zaventem repülőtéren 2022. június 23-án. Számos európai reptéren késések és járattörlések történtek a személyzethiányhullám és a sztrájkok miatt a forgalmas nyári utazási szezonban, amikor megnövekedett a kereslet a légi közlekedés iránt – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sztrájkok, a munkalassítások és a létszámhiány nyári pokollá változtatják az európai légi közlekedést. Az utasoknak vannak jogaik, de nem olyan egyszerű érvényesíteni ezeket.

Az EU-s szabályzatok szerint, ha törlik járatát, a légitársaság köteles:

  • visszatérítést adni,
  • vagy átütemezni a járatot, még akkor is, ha egy másik légitársaságnál kell foglalni
  • valamint további kompenzáció és szállásköltség is jár, ha ilyenek felmerülnek.

Az Euronews szerint a fogyasztóvédelmi szervezetek azonban azt mondják, hogy a légitársaságok gyakran bizonytalanságban hagyják az utasokat, és azt szorgalmazzák, hogy a szabályok helyett automatikus kompenzáció szerepeljen.

„Ha vihar van, vagy ha például sztrájkol a repülőtér személyzete, ami rendkívüli körülmény, akkor nincs joga az utasnak a kártérítéshez. Más esetekben azonban igen, de ez a kompenzáció a járatok távolságától függően változik” – jelentette ki az Steven Berger, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet jogásza.

Ez az összeg 250 és 600 euró között mozoghat. A fogyasztóvédelmi szervezetek azonban azt mondják, hogy a legtöbb légitársaság ezt nem teszi egyértelművé.

A probléma valószínűleg súlyosbodni fog, mivel a légitársaságok több ezer járatot töröltek a nyár előtt. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy őrizzék meg az összes számlájukat, és követeljék a jogaik érvényesítését – bármit is jelentsen ez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!