Izraelben könnyítettek az abortusz-szabályokon

2022. június 28. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az Egyesült Államokban épp megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme, Izraelben könnyítenek a művi terhességmegszakítás eddig alkalmazott szabályain.

Izrael hétfőn enyhített az abortuszhoz való hozzáférésre vonatkozó szabályozásán, amit az ország egészségügyi minisztere válasznak nevezett a Roe kontra Wade ügyet megsemmisítő múlt heti „szomorú” amerikai legfelsőbb bírósági döntésre – számolt be az abcnews.

A parlamenti bizottság által jóváhagyott új szabályok lehetővé teszik a nők számára, hogy az ország általános egészségügyi rendszerén keresztül hozzáférjenek az abortuszhoz szükséges tablettákhoz, és eltörlik azt a régóta fennálló követelményt, hogy a nőknek egy külön bizottság előtt kell megjelenniük, mielőtt engedélyezik számukra a terhesség megszakítását.

A döntés azután született, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken megszüntette a nők abortuszra vonatkozó alkotmányos védelmét, ami alapvető és mélyen személyes változást jelent az amerikaiak életében a Roe kontra Wade ítélet közel fél évszázados hatálya után. A döntés tüntetéseket váltott ki szerte az Egyesült Államokban, és peres ügyek hullámát indította el.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter, aki a kis liberális Meretz pártot vezeti, azt mondta, hogy az amerikai döntés visszafordította az idő kerekét a nők jogai tekintetében.

„Egy nőnek teljes joga van a teste felett” – mondta.

„Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése, amely negligálja a nőnek a saját teste feletti döntéshez való jogát, a nők elnyomásának szomorú folyamata, amely száz évvel visszaveti a szabad és liberális világ vezetői pozíciójában lévő Égyesült Államokat.”

Az abortusz széles körben elérhető Izraelben, és sokkal kevésbé ellentmondásos, mint az Egyesült Államokban, de a nőknek még mindig nincs automatikusan joguk az eljáráshoz.

Az új szabályok értelmében az izraeli nők mostantól a helyi egészségügyi klinikákon juthatnak abortusztablettához. Többé nem kell majd fizikailag megjelenniük az abortuszt engedélyező bizottság előtt, és a kérelem formanyomtatványát is lerövidítik és egyszerűsítik.

Az abortuszt engedélyező bizottságokat Izraelben évek óta hevesen bírálják. Bár a legtöbb kérelmet jóváhagyják, a nők kifogásolták, hogy a bürokráciának, valamint a megalázó és tolakodó eljárásnak vannak kitéve. A nőknek hosszú várakozási idővel is szembe kell nézniük, mielőtt a bizottság elé kerülnének.

Azt kiküszöbölendő a folyamatot digitalizálják, és a szociális munkással való találkozás követelménye opcionális lesz. Az új szabályozás három hónap múlva lép hatályba.

„A ma elfogadott reform egyszerűbb eljárást hoz létre, amely tiszteletteljesebb és korszerűbb, és fenntartja a nők jogát arra, hogy saját testükről döntsenek – ez alapvető emberi jog” – mondta Horowitz.

Horowitz a ynet portálnak elmondta, hogy a terhesség első heteiben ezentúl nem a kórházakban, hanem az egészségbiztosító pénztárak rendelőiben, gyógyszerekkel végzik majd el a beavatkozást, és ebben az időszakban a nők mentesülnek a megjelenés alól a bizottságok előtt. Az ilyenkor kitöltendő nyomtatványokat majd az internetről is le lehet tölteni személyes megjelenés nélkül, és eltávolítják belőlük az emberek magánszféráját durván érintő kérdéseket.

Az eddigi, 1977-ből származó űrlapról törlik az olyan kérdéseket, amelyek azt vizsgálják, hogy a nők vagy partnereik használtak-e fogamzásgátlót, azonban továbbra is megkérdezik, hogy volt-e korábban abortuszuk, mert ez a kérdés orvosi szempontból fontos lehet.

Az izraeli nőszervezetek koalíciója megdicsérte Horowitzot a könnyítésekért, de bejelentette: arra törekszenek, hogy törvényi szabályozással teljesen szüntessék meg az abortuszbizottságokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!