Izraelben könnyítettek az abortusz-szabályokon

2022. június 28. – 12:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az Egyesült Államokban épp megszűnt az abortuszhoz való jog alkotmányos védelme, Izraelben könnyítenek a művi terhességmegszakítás eddig alkalmazott szabályain.

Izrael hétfőn enyhített az abortuszhoz való hozzáférésre vonatkozó szabályozásán, amit az ország egészségügyi minisztere válasznak nevezett a Roe kontra Wade ügyet megsemmisítő múlt heti „szomorú” amerikai legfelsőbb bírósági döntésre – számolt be az abcnews.

A parlamenti bizottság által jóváhagyott új szabályok lehetővé teszik a nők számára, hogy az ország általános egészségügyi rendszerén keresztül hozzáférjenek az abortuszhoz szükséges tablettákhoz, és eltörlik azt a régóta fennálló követelményt, hogy a nőknek egy külön bizottság előtt kell megjelenniük, mielőtt engedélyezik számukra a terhesség megszakítását.

A döntés azután született, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken megszüntette a nők abortuszra vonatkozó alkotmányos védelmét, ami alapvető és mélyen személyes változást jelent az amerikaiak életében a Roe kontra Wade ítélet közel fél évszázados hatálya után. A döntés tüntetéseket váltott ki szerte az Egyesült Államokban, és peres ügyek hullámát indította el.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter, aki a kis liberális Meretz pártot vezeti, azt mondta, hogy az amerikai döntés visszafordította az idő kerekét a nők jogai tekintetében.

„Egy nőnek teljes joga van a teste felett” – mondta.

„Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése, amely negligálja a nőnek a saját teste feletti döntéshez való jogát, a nők elnyomásának szomorú folyamata, amely száz évvel visszaveti a szabad és liberális világ vezetői pozíciójában lévő Égyesült Államokat.”

Az abortusz széles körben elérhető Izraelben, és sokkal kevésbé ellentmondásos, mint az Egyesült Államokban, de a nőknek még mindig nincs automatikusan joguk az eljáráshoz.

Az új szabályok értelmében az izraeli nők mostantól a helyi egészségügyi klinikákon juthatnak abortusztablettához. Többé nem kell majd fizikailag megjelenniük az abortuszt engedélyező bizottság előtt, és a kérelem formanyomtatványát is lerövidítik és egyszerűsítik.

Az abortuszt engedélyező bizottságokat Izraelben évek óta hevesen bírálják. Bár a legtöbb kérelmet jóváhagyják, a nők kifogásolták, hogy a bürokráciának, valamint a megalázó és tolakodó eljárásnak vannak kitéve. A nőknek hosszú várakozási idővel is szembe kell nézniük, mielőtt a bizottság elé kerülnének.

Azt kiküszöbölendő a folyamatot digitalizálják, és a szociális munkással való találkozás követelménye opcionális lesz. Az új szabályozás három hónap múlva lép hatályba.

„A ma elfogadott reform egyszerűbb eljárást hoz létre, amely tiszteletteljesebb és korszerűbb, és fenntartja a nők jogát arra, hogy saját testükről döntsenek – ez alapvető emberi jog” – mondta Horowitz.

Horowitz a ynet portálnak elmondta, hogy a terhesség első heteiben ezentúl nem a kórházakban, hanem az egészségbiztosító pénztárak rendelőiben, gyógyszerekkel végzik majd el a beavatkozást, és ebben az időszakban a nők mentesülnek a megjelenés alól a bizottságok előtt. Az ilyenkor kitöltendő nyomtatványokat majd az internetről is le lehet tölteni személyes megjelenés nélkül, és eltávolítják belőlük az emberek magánszféráját durván érintő kérdéseket.

Az eddigi, 1977-ből származó űrlapról törlik az olyan kérdéseket, amelyek azt vizsgálják, hogy a nők vagy partnereik használtak-e fogamzásgátlót, azonban továbbra is megkérdezik, hogy volt-e korábban abortuszuk, mert ez a kérdés orvosi szempontból fontos lehet.

Az izraeli nőszervezetek koalíciója megdicsérte Horowitzot a könnyítésekért, de bejelentette: arra törekszenek, hogy törvényi szabályozással teljesen szüntessék meg az abortuszbizottságokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!