Döbbenetesen megugrott az Ukrajnába irányuló pénzügyi segítség összege – megnéztük, honnan mennyi jött

2022. június 27. – 14:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen több mint 100 milliárd dollárnyi értéket küldtek már Ukrajnába összesen különféle szereplők a Devex nevű platform szerint, ami 850 nagy donor – államok, filantróp szervezetek és nemzetközi ügynökségek – felajánlásait követi. Azonban csak az összeg aránylag kis hányada ment klasszikus segélyezési célokra: a platform ​​7,9 milliárd dollárnyi humanitárius támogatást talált február 24. és június 7. között.

Ezen kívül 49,4 milliárd dollárnyi hitelt és egyéb visszafizetendő finanszírozást mutatott ki a platform. Valamint vannak olyan összegek is, amelyek még nem érkeztek meg, de az ígéret már elhangzott rájuk – ezekből összesen közel 30 milliárd dollárnyit regisztráltak.

Több éves távlatban, döbbenetes nagyságrendben ugrott meg az országba áramló, segítő célú pénzmennyiség: 2020-ban, amikor az ország keleti fele már konfliktuszónának számított, összesen 1,8 milliárd dollár fejlesztési támogatást és 168 millió dollár humanitárius segélyt küldtek külföldről. Most három hónap alatt érkezett ennek sokszorosa – igaz, ennek meg is van a helye, az ENSZ áprilisi becslése szerint ugyanis 15,7 millió ember szorult azonnali segítségre Ukrajnában.

Részletesen is megnéztük, honnan, mennyi és milyen segítség érkezett Ukrajnának az elmúlt hónapokban – az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!