Megmondanák az e heti NATO-csúcson Törökországnak: ne hátráltassák tovább a svéd–finn csatlakozást

2022. június 27. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kezdődik a NATO országok vezetőinek háromnapos csúcstalálkozója Madridban, írja a Sky News. A szövetségben várhatóan arra kérik majd a török elnököt, támogassa Finnország és Svédország csatlakozását.

A semlegességét hosszú évtizedeken keresztül fenntartó két észak-európai ország májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét az észak-atlanti katonai szövetséghez. Recep Tayyip Erdoğan török elnök viszont nem engedné be a finneket és a svédeket a NATO-ba arra hivatkozva, hogy támogatják többek között a Kurd Munkáspártnak (PKK) nevezett terrorszervezetet.

A csúcstalálkozón emellett szó lesz arról is, hogy növelnék az Ukrajnának szánt pénzügyi és katonai segítségnyújtást, ahogyan a szövetség saját védelmére fordítandó összeget is. Katonai csapatokat is készenlétbe helyeznének a balti országokban egy esetleges orosz támadás esetére, valamint terveket dolgoznának ki a kínai katonai fejlesztések ellensúlyozására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!