CNN: Nagy hatótávolságú rakétarendszereket is küldene Washington Ukrajnának

2022. június 27. – 09:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fejlett védelmi rakétarendszereket adhat át Ukrajnának az Egyesült Államok, írja a CNN és a Reutersre hivatkozva a Guardian is: Washington közepes és nagy hatótávolságú föld-levegő rakétarendszerek küldését jelentheti be ezen a héten.

Vasárnap már Joe Biden amerikai elnök is beszélt arról a G7-ek találkozóján, hogy „még fejlettebb rakétarendszereket és fegyvereket” küldenének Kijev felé. Volodimir Zelenszkij pedig várhatóan pont ilyen fegyvereket kér majd a világ vezető gazdaságait tömörítő szervezet hétfői ülésén.

A CNN forrása szerint a védelmi rakétarendszereken túl tüzérségi lőszerek és ütegelhárító radarok szállítását is bejelenthetik Washingtonból.

Mivel a kelet-ukrajnai harcok mindkét oldalon komoly erőforrásokat emésztenek fel, Ukrajna lassan kifogy a szovjet korabeli fegyverrendszereiből, így komoly utánpótlásra van szüksége. Erre a nyugati országok vezetői, köztük az amerikai elnök is többször ígéretet tett: „Továbbra is vezetni fogjuk a világot abban a történelmi segítségnyújtásban, amit Ukrajna szabadságharcának támogatására szánunk” – írta Biden a New York Timesnak küldött véleménycikkében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!