Macron: Mindent megteszünk, hogy Magyarország ne blokkolja a globális minimumadót

2022. június 24. – 19:09

frissítve

Macron: Mindent megteszünk, hogy Magyarország ne blokkolja a globális minimumadót
Emmanuel Macron francia elnök az Európai Tanács pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Johanna Geron / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Mindent megtesznek az uniós vezetők azért, hogy Magyarország ne blokkolja a globális minimumadó bevezetését – erről beszélt az Európai Unió Tanácsa nevében Emmanuel Macron. Az Európai Tanács pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatón a francia elnök azt mondta, továbbra is egyeztetni próbálnak a magyar kormánnyal a 15 százalékos adókulcs bevezetéséről.

A csütörtökön és pénteken tartott uniós csúcstalálkozón döntöttek arról, hogy Ukrajna és Moldova hivatalosan is az Európai Unió tagjelöltje lett – Grúzia azonban nem. Bár csütörtökön úgy tűnt, hogy Albánia és Észak-Macedónia EU-csatlakozási folyamata Bulgária vétója miatt nem tud továbbhaladni, pénteken a bolgár parlament úgy döntött, feloldja a vétót ezzel szemben.

Izlandtól Ukrajnáig szélesítenék az együttműködést

Az Európai Tanács ülése után a testület elnöke, Charles Michel arról beszélt, hogy szorosan együttműködnek a következő hónapokban az inflációra és az árnövekedésekre adott uniós válaszokon. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig egy közös európai energiaigény-csökkentési tervről számolt be – ennek részleteit júliusban hozzák nyilvánosságra.

Von der Leyen szerint a legfontosabb ügy most a fosszilis energiahordozóktól való függőség felszámolása – ehhez egyrészt diverzifikálni kell az EU energiaforrásait, másrészt csökkenteni kell az energiaigényt, harmadrészt pedig növelni kell a megújuló energia szerepét. Ehhez közel 300 milliárd eurónyi forrást biztosítanak majd a RePower EU programon keresztül, amiről itt írtunk részletesen.

Emmanuel Macron, Charles Michel és Ursula von der Leyen a pénteki sajtótájékoztató után – Fotó: Johanna Geron / Reuters
Emmanuel Macron, Charles Michel és Ursula von der Leyen a pénteki sajtótájékoztató után – Fotó: Johanna Geron / Reuters

Emmanuel Macron pedig hangsúlyozta a francia elnökség alatt meghirdetett tervét egy úgynevezett európai politikai közösség létrehozására: ez egy tágabb, „Izlandtól Ukrajnáig” tartó szövetség lenne az EU-val szoros együttműködésben. A tervek szerint először ősszel, a cseh uniós elnökség során ülhetnek össze a közösség tervezett tagországainak vezetői.

Visszatáncoltatnák Magyarországot a minimumadóba

Újságírói kérdésre Macron arról is beszélt, hogy bár a 27 tagállam közül 26-tal sikerült megállapodni a globális minimumadó bevezetéséről, Magyarország néhány nappal ezelőtt vétót emelt ez ellen. „Magyarország blokkolja a minimumadót, ez nem is kérdés. Próbálunk továbbra is egyeztetni erről, és mindent megteszünk azért, hogy ezt elkerüljük” – mondta a francia elnök pénteken.

A minimumadó egy olyan 15 százalékos adókulcs lenne, amelyet csak a legnagyobb vállalatoknak kellene befizetniük 750 millió euró csoportszintű árbevétel fölött. Bár Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly októberben még úgy nyilatkozott, hogy sikerült kompromisszumra jutni a minimumadó kérdésében, és Magyarország is csatlakozik az arról szóló nemzetközi megállapodáshoz, idén júniusban Varga mégis vétót emelt a bevezetése ellen az uniós tagországok pénzügyminisztereinek júniusi tanácskozásán.

Mivel Magyarországon a társasági adó kulcsa egységesen 9 százalék, így a minimumadó terve adóemelést jelentene, ami rontaná adószempontból Magyarország vonzóságát a nemzetközi befektetésekért zajló versenyben – vagy éppen az offshore-világban.

Szijjártó Péter külügyminiszter például arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a minimumadótól „mélyütést kapna az európai versenyképesség”, és „munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe Magyarországon”. Persze hasonló érveléssel támadás érhetné a kormány 800 milliárdos megszorító csomagja által bevezetett extraprofitadókat is, de Szijjártó szerint azt „nem vetik ki a termelő vállalatokra”. Azt nem magyarázta el Szijjártó, miben különbözik a „termelő” vállalat a „nem-termelőtől”.

Az uniós csúcs végén tartott sajtótájékoztatón ezen kívül dicsérték a francia uniós elnökség alatt elért eredményeket, és sok sikert kívántak a munkát július 1-től átvevő Csehországnak.

Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alábbiakat közölte: „Ahogyan számos alkalommal elhangzott a kormány képviselőitől, a globális minimumadó kétszeresére növelné a magyar vállalatok tényleges adókulcsát. Jelenleg nálunk 7,5 százalék az effektív társasági adókulcs, a globális minimumadó szerint ezt 2023-ban 15 százalékra kellene emelni. Ez kétszeres adóemelést jelent, éppen ezért ellenezzük.”

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!