Támadta a magyarországi mintájú benzinárstopot Florin Cîţu

2022. június 22. – 17:26

frissítve

Támadta a magyarországi mintájú benzinárstopot Florin Cîţu

Másolás

Vágólapra másolva

Támadta szerdán Florin Cîţu, a szenátus liberális párti (PNL) elnöke szerdán a koalíciós társ szociáldemokratákat (PSD) az adótörvénykönyv módosítására tett javaslataik miatt. A volt pénzügyminiszter és kormányfő a benzinártstoppal, a szolidaritási adóval és a progresszív adózás bevezetésével sem ért egyet.

A sajtónak a szenátusban nyilatkozó Florin Cîţu elmondta: az adótörvénykönyv módosítása a kormányprogramban és a koalíciós megállapodásban sem szerepel. A PSD ezzel szemben folyamatosan nyomás alá helyezné a magánszektort, vagyis azokat, akik „sokat dolgoznak, adóznak és fenntartják Románia gazdaságát”.

A magáncégek nyereségének megnyirbálására tett PSD-s javaslatról kijelentette: „mégis, hogy mondhatod meg a cégvezetőknek, hogy kevesebb lesz a profitjuk? Annak idején Liviu Dragnea tett olyan kijelentéseket, amiket ma Ciolacuék hangoztatnak, miszerint nagyon keveset adóznak a magánvállalkozók. Ez így nem igaz. (…) Az úgynevezett szolidaritási adó csupán a Dragnea-féle mohóságot tápláló adózás” – fogalmazott Cîţu.

A kormányzó pártok közötti feszültség azért tetőzhetett szerdán, mert a kormányülésen épp az üzemanyagárak kérdése került terítékre. Az utóbbi napokban Marcel Ciolacu PSD-elnök többször hangoztatta, hogy magyarországi mintára ársapkát kellene bevezetni az üzemanyagok esetében, ám a liberálisok ezt nagyon rossz ötletnek tartják.

„Nagyon óvatosnak kell lennünk a PSD nyilatkozataival. 1989-ben nem azért volt forradalom, hogy most újra korlátozzuk az árakat, amelyek ismét áruhiányt és sorbanállást eredményeznének. Ez az egész badarság. (...) Lengyelország például csökkentette az áfát vagy a jövedéki adót, de nem csökkentette az üzemanyagárakat” – magyarázta a liberális politikus.

Emlékeztett arra, hogy egy termék árát a piacgazdaságban a kereslet és a kínálat határozza meg. Szerinte ha ársapkát vezetnek be, akkor senki sem hozna üzemanyagot Romániába. „Aztán állhatunk majd sorba, főleg most, a nyári szezon elején. Ma az EU-ban Romániában van az egyik legalacsonyabb üzemanyagár, egyedül Bulgáriában olcsóbb a benzin, mint nálunk. Még Magyarországon is drágább a benzin, ha a normális piacot tekintjük” – hangsúlyozta Cîţu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!