Támadta a magyarországi mintájú benzinárstopot Florin Cîţu

2022. június 22. – 17:26

frissítve

Támadta a magyarországi mintájú benzinárstopot Florin Cîţu

Másolás

Vágólapra másolva

Támadta szerdán Florin Cîţu, a szenátus liberális párti (PNL) elnöke szerdán a koalíciós társ szociáldemokratákat (PSD) az adótörvénykönyv módosítására tett javaslataik miatt. A volt pénzügyminiszter és kormányfő a benzinártstoppal, a szolidaritási adóval és a progresszív adózás bevezetésével sem ért egyet.

A sajtónak a szenátusban nyilatkozó Florin Cîţu elmondta: az adótörvénykönyv módosítása a kormányprogramban és a koalíciós megállapodásban sem szerepel. A PSD ezzel szemben folyamatosan nyomás alá helyezné a magánszektort, vagyis azokat, akik „sokat dolgoznak, adóznak és fenntartják Románia gazdaságát”.

A magáncégek nyereségének megnyirbálására tett PSD-s javaslatról kijelentette: „mégis, hogy mondhatod meg a cégvezetőknek, hogy kevesebb lesz a profitjuk? Annak idején Liviu Dragnea tett olyan kijelentéseket, amiket ma Ciolacuék hangoztatnak, miszerint nagyon keveset adóznak a magánvállalkozók. Ez így nem igaz. (…) Az úgynevezett szolidaritási adó csupán a Dragnea-féle mohóságot tápláló adózás” – fogalmazott Cîţu.

A kormányzó pártok közötti feszültség azért tetőzhetett szerdán, mert a kormányülésen épp az üzemanyagárak kérdése került terítékre. Az utóbbi napokban Marcel Ciolacu PSD-elnök többször hangoztatta, hogy magyarországi mintára ársapkát kellene bevezetni az üzemanyagok esetében, ám a liberálisok ezt nagyon rossz ötletnek tartják.

„Nagyon óvatosnak kell lennünk a PSD nyilatkozataival. 1989-ben nem azért volt forradalom, hogy most újra korlátozzuk az árakat, amelyek ismét áruhiányt és sorbanállást eredményeznének. Ez az egész badarság. (...) Lengyelország például csökkentette az áfát vagy a jövedéki adót, de nem csökkentette az üzemanyagárakat” – magyarázta a liberális politikus.

Emlékeztett arra, hogy egy termék árát a piacgazdaságban a kereslet és a kínálat határozza meg. Szerinte ha ársapkát vezetnek be, akkor senki sem hozna üzemanyagot Romániába. „Aztán állhatunk majd sorba, főleg most, a nyári szezon elején. Ma az EU-ban Romániában van az egyik legalacsonyabb üzemanyagár, egyedül Bulgáriában olcsóbb a benzin, mint nálunk. Még Magyarországon is drágább a benzin, ha a normális piacot tekintjük” – hangsúlyozta Cîţu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!