Felmérés: ha Magyarország háborús helyzetbe kerülne, csak minden második megkérdezett polgár harcolna hazájáért

2022. június 18. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május végén, 1004 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatást végeztek Magyarországon arról, hogy mit tennének az emberek, ha az ország háborús helyzetbe kerülne. A Telex összefoglalója szerint a felmérés nyomán a következő főbb megállapításokat sikerült leszűrni:

  • Ha Magyarország megtámadna egy másik országot, akkor tízből nyolc (83 százalék) válaszadó inkább nem harcolna egy ilyen háborúban.
  • Ha Magyarországot megtámadná egy másik ország, tízből hat (62 százalék) megkérdezett harcolna a hazája megvédéséért. A válaszadók harmada (35 százalék) azonban inkább nem fogna fegyvert ilyen helyzet esetén.
  • Ha lenne egy háború, amiben Magyarország is érintett, minden második (51 százalék) megkérdezett inkább harcolna a hazájáért. 45 százalék nem.
  • Az aktív státuszúak 56 százaléka, a nyugdíjasok 40 százaléka fogna fegyvert.

A Publicus pártszimpátia alapján is megvizsgálta a kérdést, a Fidesz szavazói közül 79 százalék menne csatába, ha az országot támadás érné, az ellenzéki szavazóknál 54 százalék ez az arány, míg a bizonytalanoknál 47. Az összes adat itt elérhető.

A harci kedv eloszlása pártpreferenciák alapján – Forrás: Publicus
A harci kedv eloszlása pártpreferenciák alapján – Forrás: Publicus

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!