EP-képviselők petíciót indítottak a vétópolitika ellen

2022. június 18. – 16:11

frissítve

EP-képviselők petíciót indítottak a vétópolitika ellen
Fotó: Bart Maat/ANP via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Támogassa kampányunkat az európai antidemokratikus vétópolitika ellen!” – erre szólítanak fel európai parlamenti képviselők egy petíciós kezdeményezéseket indító portálon, akik a magyar miniszterelnök szankciós vétóit hozzák fel példának felhívásukban.

„Olyan Európát akarunk, amely határozottan és demokratikusan halad előre. Olyan Európát akarunk, amely gyorsan megtalálja a megfelelő válaszokat a válságokra. Olyan Európát akarunk, amely határozottan szembeszáll a diktátorok fenyegetésével.

Az Európai Unió sokat tehet, de nem eleget az egyre több és több válsággal szemben. Államközösségünk súlyos szerkezeti hibában szenved! Fontos döntéseket csak az összes kormányfő egyhangúságával lehet meghozni. Ez fordítva azt jelenti, hogy egyetlen állam- vagy kormányfő vétójával egyszerűen megakadályozhatja, hogy 450 millió európai számára jobb politikát folytassanak.

A vétó nem demokratikus. Ez megakadályozza, hogy Európa egységes hangon szólaljon meg. Ennek nagyon konkrét negatív hatásai vannak mindannyiunk számára. És meg kellene szüntetni! A vétó megakadályozza Európa egységes fellépését. Ennek nagyon konkrét negatív hatásai vannak mindannyiunk számára. Ezt meg kell szüntetni!” – olvasható abban felhívásban, amelyet európai parlamenti képviselők indítottak az uniós vétó lehetősége ellen, amihez a magyar miniszterelnöknek Oroszország elleni uniós szankciókat gátló vétóit hozzák példaként. A petíció címe: „Állítsuk meg Orbán EU-val szembeni zsarolását!”

A felhívás kezdeményezője többek között

  • Daniel Freund, a Zöldek – az Európai Szabad Szövetség európai parlamenti képviselője,
  • a Spinelli-csoport elnöke, Domenec Ruiz Devesa (S&D, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége),
  • Sven Simon, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője,
  • Clara Föller, a JEF Németország – Európai Fiatal Föderalisták elnöke,
  • Omri Preiss, az Alliance 4 Europe képviselője és
  • Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője.

Guy Verhofstadt az elmúlt években többször kritizálta a magyar miniszterelnököt, nemrégiben pedig Twitter-oldalán is arról írt, hogy el kell venni Orbán Viktor vétójogát.

A kezdeményezés indoklásában az alábbi kritikák fogalmazódnak meg:

  • A külpolitikában Orbán Viktor a vétójával megakadályozta, hogy határozott szankciókat vezessenek be a háborút szító Vlagyimir Putyin ellen. És mindezt csak azért, hogy kiváltságokat és pénzt zsaroljon ki az EU-tól. Ezzel a teljes EU biztonságát veszélyezteti.
  • Gazdaságpolitikai szempontból Lengyelország jelenleg megakadályozza, hogy a nagyvállalatok legalább minimális adót fizessenek, és ezzel az unió eurómilliárdokat veszít.
  • Vlagyimir Putyinnak vagy Hszi Csin-pingnek elég egy EU-s kormányfőt maga mellé állítania, és így megbéníthatja az EU-t, vagy akár távolról is irányíthatja azt. Így nem lehet előrelépni Európában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!