258 milliárd dollárra perelik Elon Muskot, állítólag piramisjátékkal népszerűsítette a dogecoint

2022. június 17. – 12:00

frissítve

258 milliárd dollárra perelik Elon Muskot, állítólag piramisjátékkal népszerűsítette a dogecoint
Fotó: RYAN LASH / TED CONFERENCES, LLC / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A multimilliárdost egy Keith Johnson nevű amerikai férfi perelte be, aki azt állítja, hogy Musk jóváhagyásával csaltak ki tőle pénzt – írja a SkyNews. A férfi Muskról azt mondta, hogy: „a világ leggazdagabb embereként elfoglalt piedesztálját arra használta fel, hogy »a dogecoin piramisjátékot« működtetve és manipulálva profitot, nyilvánosságot szerezzen és, hogy szórakoztassa magát.”

A férfi a New York-i bíróságon a 258 milliárd dolláros kártérítési összegen túl azt is szeretné, ha a Tesla és a SpaceX vezérét eltiltanák a dogecoin reklámozásától, és bírósági ítélet születne arról, hogy a dogecoinnal való kereskedelem nem más, mint szerencsejáték. A férfi ügyvédjével azt állítja, hogy Musk már 2019-ben tisztában volt azzal, hogy a dogecoin értéktelen, mégis népszerűsítette a kriptovalutát, hogy profitálhasson belőle. A bírósági beadványokban többek közt Bill Gates és Warren Buffett idézetei is szerepelnek, akik mindketten megkérdőjelezték a dogecoin értékét. Gates egyébként éppen a napokban szállt bele páros lábbal a kriptovalutákba és az NFT-kbe,

nagyon röviden összefoglalva azt mondta, ezek csak azért népszerűek, mert mindig van egy nagyobb hülye, aki megveszi őket.

A dogecoin árfolyama tavaly év elején szabadult el igazán, többek közt Musknak köszönhetően, aki már 2019-ben a kedvencének nevezte a kriptovalutát, tavaly pedig többször is tweetelt róla. A kriptovaluta értékének drámai megugrása után viszont rekordmélységek következtek, miután Musk magát gazdasági elemzőnek kiadva agyondicsérte a kriptovalutát a Saturday Night Live című vicces(nek szánt) amerikai tévéműsorban. A tavaly májusi, közel 80 centes csúcs óta a dogecoin folyamatos lejtmenetben volt, pedig egy darabig ezzel is lehetett fizetni a Tesla bizonyos termékeiért, a kriptopiac beszakadásától vélhetően nem függetlenül pedig most éppen 6 cent alatt van az árfolyama, amire utoljára több mint egy éve volt példa.

Tavaly május óta így a vicces sárga kutyás kriptovaluta 86 milliárd dollárt veszített a piaci értékéből, a 258 milliárdos végösszeg pedig úgy jött ki, hogy Johnson az Egyesült Államokban irányadó háromszoros kártérítésre tart igényt. Persze Musknak hivatalosan semmi köze nincs a dogecoinhoz, és bár amellett lehet érvelni, hogy nagy szerepet játszott az árfolyam felverésében, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel pert is lehet nyerni. Arról nem is beszélve, hogy Musk ki sem tudna fizetni egy 258 milliárdos bírságot, ennyi pénze ugyanis még neki sincsen. Extra csavar a sztoriban, hogy a dogecoin egyik megalkotója, Jackson Palmer és Elon Musk pár hete komolyan összevesztek:

Palmer egy interjúban azt állította, hogy a milliárdos nem tudott futtatni egy egyszerű Python-szkriptet, amit átküldött neki, és szélhámosnak nevezte őt, mire Musk azt mondta, a gyerekei 12 éves korukban jobb kódot írtak a programozónál.

Hogy még röhejesebb legyen az egész, Billy Markus, a dogecoin másik megalkotója Musk válasza alatt azt írta, hogy az utánuk érkezők sokkal többet dolgoztak a dogecoin kódján, mint ők ketten. Mint írta, ő nagyjából 20 sornyi kódot írt, a többit csak kimásolta valahonna. Hogy mi is pontosan a dogecoin, arról ebben a cikkben írtunk részletesen, arról pedig, hogy milyen élete volt és van világ leggazdagabb emberének itt olvashat bővebben.

A dogecoin-per mellett egy másik fontos Musk-hír is bejárta a sajtót: a multimilliárdos a 44 milliárd dolláros ajánlattétel óta most először beszélt a Twitter-alkalmazottaival. A BBC cikke szerint még nem is biztos, hogy a vételre sor kerül, de Musk már most lehetséges elbocsátásokról is beszélt.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!