Több földgáz fog érkezni Izraelből és Egyiptomból az Európai Unióba

2022. június 15. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban. Karín Elharrar izraeli energiaügyi miniszter a megállapodás aláírását követően leszögezte, hazája és Egyiptom igyekszik enyhíteni az Európát sújtó energiaválságot, és hozzátette, hogy

a mostani az első olyan tervezet, amely jelentős mennyiségű izraeli földgáz európai uniós exportjáról rendelkezik.

A megállapodás értelmében az izraeli gáz Egyiptomon keresztül, cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában, hajón érkezik Európába. Az egyiptomi és az izraeli energiaügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke történelminek nevezte a megállapodást, amelyről Twitteren azt írta, hozzájárul az európai energiabiztonság megteremtéséhez. Emellett azt is kiemelte, hogy dolgoznak a megújuló energiákhoz szükséges infrastruktúra kialakításán.

A Bizottság elnöke keddi, izraeli látogatása során már reményét fejezte ki, hogy Izrael segít majd a kontinensnek megszabadulni az orosz energiafüggőségtől, amelyet álláspontja szerint az oroszok zsarolásra használnak. Az orosz leválás érdekében alkotott tervekről korábban itt írtunk részletesen. A megállapodás szerint a földgáznak 2030-ig kulcsszerepe lesz az európai energetikai piacon, ezt követően várhatóan visszaszorul a felhasználása összhangban a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérését célzó tervekkel. Von der Leyen emellett abban is megegyezett az egyiptomi elnökkel, hogy az EU 100 millió eurós segélyt biztosít az országnak, hogy megakadályozzák az élelmiszerválságot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!