Macron Romániában: Csak Ukrajna fegyveres győzelme, vagy az Oroszországgal való kiegyezése vezethet ki a háborúból

2022. június 15. – 17:36

Macron Romániában: Csak Ukrajna fegyveres győzelme, vagy az Oroszországgal való kiegyezése vezethet ki a háborúból
Emmanuel Macron francia elnök és Klaus Iohannis Románia elnöke – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnököt többek között az egy hónappal ezelőtt tett kijelentéséről kérdezték a román újságírók romániai látogatása alkalmával, miszerint Oroszországot nem szabad „megalázni”. Pontosabban arról, hogy ennek tudatában, a francia elnök szerint hogyan kell viszonyulni Oroszországhoz, milyen helye lehet még a Kremlnek a nemzetközi porondon – írja a G4media.

Macron kihangsúlyozta, hogy Franciaország már az első pillanatban lépett és elítélte Oroszországot a nemzetközi fórumokon a háború kitörésekor. Az orosz-ukrán háború kérdéseit pedig a szerdai találkozón is megvitatta Klaus Iohannis államfővel.

„Természetesen elítéljük a kialakult helyzetet és szankcionáljuk Oroszországot, támogatjuk az ukránokat a harcban, de legyen világos az is, hogy mi nem indítunk háborút, nem állunk háborúban Oroszországgal. Tehát az egyetlen kiút, az egyetlen lehetséges megoldás erre a konfliktusra, az Ukrajnai katonai győzelme, vagy pedig a tárgyalások olyan kimenetele, amely lehetővé tenné az Ukrajna és Oroszország közötti megállapodást” – mondta Macron. Ugyanakkor hozzátette, hogy megdöbbenéssel tapasztalja, hogy gyakran olyan túlzó nyilatkozatok születnek, amelyek nem számolnak a valódi következményekkel, ő pedig igyekszik ebben következetesnek maradni és közben figyelembe venni azt, hogy „mi történik a terepen”.

A francia elnök egy hónappal ezelőtt, az Európai Parlament előtt jelentette ki, hogy megalázás és revansszellem nélkül kell arra törekedni, hogy visszaállítsuk a békét a kontinensen. Szerinte egyedül Ukrajna feladata, hogy meghatározza az Oroszországgal folytatott tárgyalások feltételeit, Európa kötelessége az, hogy kiálljon Ukrajna mellett és elősegítse a fegyverszünetet. Meg kell őrizni a békét az európai kontinensen, el kell kerülni az ellenségeskedés bármifajta elmérgesedését – tette hozzá. Kijelentését viszont Kelet-Európában fenntartásokkal fogadták.

Emmanuel Macron francia elnök – Fotó: presidency.ro
Emmanuel Macron francia elnök – Fotó: presidency.ro

A francia elnöki hivatal szerint Emmanuel Macron az első világháborút követő béketárgyalásokra utalt, amelyek a németek megalázása miatt a nácizmusba, majd a második világháborúba torkollottak.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a RAI 1 olasz köztelevíziónak ennek kapcsán azt reagálta, hogy nem hajlandók saját területeket veszíteni azért, hogy másokat mentsenek vele. Emmanuel Macron javaslatát pedig nem tartotta túl korrektnek, aki lényegében szerinte ezzel azt javasolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „arcvesztés” nélkül kerüljön ki a háborúból.

„Tudom, hogy eredményeket akart elérni az Oroszország és Ukrajna közötti közvetítésben, de nem sikerült” – tette hozzá Zelenszkij a HVG beszámolója szerint. Amíg Oroszország maga nem érti meg, hogy muszáj befejeznie a háborút, Macron sem fog tudni semmilyen megoldást találni, fűzte hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!