Ez történt kedden az orosz–ukrán háborúban

2022. június 15. – 01:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglaljuk az ukrajnai háború 111. napjának legfontosabb eseményeit:

  • Az összes közúti hidat szétlőtték az oroszok Szeverodonyecknél, az ostromlott városban rekedt civilek lényegében nem tudnak kijutni az ukránok által ellenőrzött területekre. Oroszország felszólította a szeverodonyecki vegyi üzem ukrán védőit: adják meg magukat. Volodimir Zelenszkij kedd este arról beszélt, fájdalmasak az ukrán veszteségek Szeverodonyecknél és Harkiv környékén.
  • A dél-ukrajnai Herszon „örökre orosz marad”, állítja a megszállók által kinevezett helyi közigazgatás helyettes vezetője.
  • Ferenc pápa szerint „valami kiprovokálhatta” az orosz inváziót, a konfliktust pedig „elősegíthette” a NATO fokozódó jelenléte a térség országaiban.
  • Volodimir Zelenszkij szerint ha Ukrajna nem elég erős, akkor az oroszok nem állnak meg a Donyec-medencénél. Az amerikai hírszerzés szerint sem tett le Vlagyimir Putyin Ukrajna egészének megszállásáról, Llyod Austin amerikai védelmi miniszter szerint ráadásul Putyinnak birodalmi étvágya van.
  • A Gazprom csökkenti a gázszállítást Németország felé az Északi Áramlat-1 gázvezetéken. Németország közben nyilvántartással és spiclivonallal ellenőrizné az orosz oligarchák elleni szankciókat. A szankciók miatt beutazási tilalmat adott ki Moszkva több tucat brit riporternek, és a brit hadiipar különböző szereplőinek is.
  • Ismeretlen helyre szállították a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt. A politikus korábban élesen fogalmazott Putyin háborújáról.
  • Több mint kétszer annyit költ Ukrajna a háborúra havonta, mint amennyi adót beszed az ukrán állam. Közben Oroszország korlátozni fogja a költségvetési adatainak nyilvánosságát.
  • Wimbledonnal ellentétben az idei US Openen orosz és belarusz teniszezők is indulhatnak.
  • EP-képviselők levelet küldtek Orbán Viktornak: ebben úgy fogalmaztak, hogy a magyar nép a történelem jó oldalán áll, de a magyar miniszterelnök nem.
  • Egy brit biztonsági szakértő szerint Putyin ugyan a pletykákkal ellentétben nem beteg, de igencsak hipochonder, és nagyon gyakran használ botoxot.
Romok között biciklizik egy helyi férfi a Donyeck megyei Dobropilliában – Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Romok között biciklizik egy helyi férfi a Donyeck megyei Dobropilliában – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!