Az orosz fociválogatott egykori kapitánya is felszólalt a háború ellen

2022. június 15. – 19:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Igor Gyenyiszov, az orosz futballválogatott korábbi kapitánya egy interjúban arról beszélt, hogy brutálisnak tartja az Ukrajna ellen indított háborút – írja a Politico.

„Ezek az események katasztrofálisak. Teljes borzalom. Nem tudom, talán börtönbe zárnak vagy megölnek ezekért a szavakért, de úgy beszélek róla, ahogy van”

– mondta.

Gyenyiszov állítása szerint korábban már egy levelet is írt Vlagyimir Putyinnak, amiben azt írta, hogy hajlandó térden állva könyörögni neki, hogy befejezze a háborút, mert már semmi büszkesége nem maradt.

A focista nem az első orosz sportoló, aki felszólat a háború ellen, de talán a legnépszerűbb. 2012 és 2016 között volt az orosz csapat kapitánya, a 2008-as UEFA-kupa-döntőn pedig gólt is szerzett a győztes Zenyit játékosaként.

Nem sokkal az invázió megindítása után a képviselők elfogadtak egy törvényt, ami szerint akár 15 év börtönt is kaphat, aki álhíreket terjeszt a „különleges katonai műveletről” – így hívják ezt a háborút Oroszországban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!